Exclusief voor abonnees

Experts verontrust over stijgende coronacijfers: "Ja, hier is iets aan de hand”

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag ging voor de zesde dag op een rij omhoog. Met liefst 11 procent, ditmaal, naar gemiddeld 95,3 gevallen per dag. Hoe moeten we de cijfers interpreteren? Staan we aan de vooravond van een tweede golf? En hoe groot is de kans op een nieuwe lockdown? Epidemioloog Brecht Devleesschauwer, biostatisticus Geert Molenberghs en viroloog Marc Van Ranst leggen uit.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen
69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludovicus Laeremans

  Veel te rap en vooral veel te veel versoepeld. Sommige versoepelingen zijn ook compleet onbegrijpelyk: bubbels van 15, die ook nog wekelyks mogen wisselen; waar ben je dan mee bezig? Beperk die bubbels tot maximaal 10 steeds dezelfde personen, liever nog 5, en behoud steeds dezelfde bubbel ipv wekelijks verschillende bubbels te vormen. Mondmaskers in winkels en op straat hadden al veel langer verplicht moeten worden en wie aanwezig is op lockdownfeestjes zou minstens €500 boete moeten krygen.

 • Annemie Van Den Eeden

  Heel graag een 2e lockdown. Maar da cn ook voor verplegend personeel artsen poetsdienst en hele vele andere die de 1e maal het land draaiende moesten houden. Kunnen al deze door het egoïsme van de vele burgers ook eens thuiszitten. Kunnen wij allen ook eens in ons kot blijven.

 • Seppe Vangeneugden

  Jan de master , volledig akkoord met u , degene die om een 2de lockdown vragen denken dat het geld aan een boom hangt en zijn de eerste om te ontvangen, geen economie is geen welvaart, sociaal stelsel , pensioenen en het resultaat is armoede.

 • Sonny Aisin

  Stefaan De Vos zegt het prachtig! Maar aan al diegenen die denken dat rust en vakantie overbodig zijn, absoluut niet! Zij die hard zijn blijven doorwerken tijdens de lockdown hebben OOK nood aan rust, terwijl de andere technisch werklozen met al hun extra bonussen in hun luie zetel zaten. Typisch Belgisch ook om te zeggen dat ontspanning/vakantie een overbodig iets is.. Denken jullie nu echt dta het in Spanje erger is dan hier?

 • Gerd Van nieuwenhove

  Om pandamies op te lossen hebben we zoals de politiekers willen meer ministers nodig en daarboven op een super kracht ! Leve Vlaanderen ....’ Ook taalgrensen inkrimpen en 2 gouverneurs vorzien ?