Experts reageren boos op de massabijeenkomst in Brussel afgelopen nacht: “Hebben die mensen de voorbije maanden niets onthouden?”

VTM NIEUWS
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zegt dat bijeenkomsten zoals op het Flageyplein in Elsene afgelopen nacht niet kunnen en de zware inspanningen die de bevolking al deed om het nieuwe coronavirus in te dijken in gevaar brengen. Ook viroloog Marc Van Ranst, interfederaal woordvoerder Yves Van Laethem, Brussels minister-president Rudi Vervoort en microbioloog Emmanuel André zijn niet opgezet met de beelden. Volgens burgemeester Cumps ging het om een “geïsoleerd” geval, terwijl er in Elsene de voorbije dagen meerdere bijeenkomsten waren.

De politie moest in de nacht van zaterdag op zondag tussenkomen in Elsene en in Anderlecht. In Anderlecht waren zowat vijfhonderd mensen samengekomen met drank en muziek rond een groot vuur. In Elsene bouwden vele honderden dan weer een feestje aan het Flageyplein. Van mondmaskers of afstand houden was geen sprake.

Christos Doulkeridis (Ecolo), de burgemeester van Elsene, is niet van plan om een nieuwe samenscholing in zijn gemeente zondagavond toe te laten, zegt hij op Twitter. Maar hij vreest wel dat een kordaat optreden van de politie het probleem enkel maar zal doen verschuiven. “Vanaf vanavond zal geen enkel evenement getolereerd worden”, zegt hij in een tweet.

Minister De Crem zegt op Twitter dat hij "duidelijk overleg" heeft gehad met premier Wilmès en met minister-president Vervoort. "Allen op dezelfde lijn, dergelijke bijeenkomsten kunnen niet op dit moment en brengen zware inspanningen van de bevolking in gevaar. Oproep tot absolute burgerzin", aldus De Crem. “Gevaarlijk, verspreiden van virus is zo vlug gebeurd”, reageerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block kort op Twitter.

Ook viroloog Marc Van Ranst is niet opgezet met de beelden van de feestende menigte aan het Flageyplein in Elsene vannacht. “Dit is nog niet het moment om dit te doen”, benadrukte hij zondagmiddag in VTM NIEUWS. Omdat het bovendien niet de eerste keer was deze week, vindt hij dat ook de politie meer zou moeten doen. “Dat is al een aantal dagen aan de gang deze week. Als politie moet je dat weten en proberen te voorkomen dat daar zoveel volk bijeenkomt. Dus iets vroeger optreden”, oordeelt hij.

Waar waren deze mensen, hebben ze van de voorbije maanden niets onthouden?

Viroloog Marc Van Ranst

Ook voor de feestvierders zelf heeft Van Ranst weinig begrip. “Waar waren deze mensen, hebben ze van de voorbije maanden niets onthouden?”, wierp hij nog op. “We hebben nog altijd meer gevallen per dag dan bijvoorbeeld in Peking, waar men zich ernstige zorgen maakt en nieuwe maatregelen neemt.”

Hetzelfde geluid is te horen bij Yves Van Laethem, de Franstalige interfederale woordvoerder. “Wat er in Elsene en Anderlecht is gebeurd, is het tegengestelde van wat we willen”, zei hij zondag op RTL-TVI. “Honderden personen dicht bij mekaar, die praten en zingen, zonder mondmaskers, die hun handen niet kort voordien gewassen hebben. Dit is het prototype van wat we proberen te vermijden, maar wat je vaak ziet als je door Brussel wandelt, met redelijk volle terrassen.”

Geïsoleerd geval

Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) neemt a priori geen bijzondere maatregelen om samenscholingen in zijn gemeente te voorkomen. Zaterdag kwamen daar honderden mensen bijeen. Volgens burgemeester Cumps ging het om een “geïsoleerd” geval, terwijl er in Elsene de voorbije dagen meerdere bijeenkomsten waren.

“We hebben zaterdagnamiddag vernomen dat er in de buurt van de Marollen een soort carnaval georganiseerd werd en we kregen hier en daar te horen dat sommige van de deelnemers in stoet naar Sint-Gillis en Anderlecht wilden gaan”, zegt Cumps.

“De deelnemers zijn afzonderlijk uit elkaar gegaan, maar kwamen later, rond middernacht, opnieuw bijeen op een braakliggend terrein aan de Dantestraat in Anderlecht. In samenspraak met de korpschef hebben we beslist om een vreugdevuur met muziek te laten doorgaan. Na een risicoanalyse door de politie hebben we afgesproken dat we het feest beter lieten doorgaan”. “Rond vijf uur was er echter een ongeval, een persoon heeft zich verbrand. Dan hebben we de mensen opgedragen om weg te gaan”, zegt de burgemeester.

Emmanuel André: “Niet moment om feestjes te houden”

Emmanuel André, de voorganger van Van Laethem, verwijst zondag op Twitter naar Duitsland, waar het reproductiegetal van het coronavirus, dat is de mate waarin zieke personen iemand anders besmetten, gestegen is tot 1,79. Intussen is de R-waarde daar zelfs nóg hoger gestegen, tot 2,88. “Een eerste alarmsignaal dat alle Europese landen er moet aan herinneren dat de epidemie van elke gelegenheid gebruikmaakt om opnieuw aan kracht te winnen. Dit is niet het moment om feestjes te houden”, aldus de wetenschapper. Virologen wijzen erop dat de reproductiewaarde onder 1 moet blijven om de uitbraak van het coronavirus onder controle te houden.

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort vraagt “met aandrang” dat de beperkingsmaatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus gerespecteerd worden. “De versoepeling mag absoluut niet leiden tot onachtzaamheid. Ik roep op tot burgerzin. We moeten met zijn allen de maatregelen blijven volgen, om een heropleving van de eerste fase te vermijden. Bijeenkomsten met meer dan tien mensen waarbij fysieke afstand niet mogelijk is, moeten te allen tijde vermeden worden”, zegt Vervoort.

Onze horecasector doet al het mogelijke om de regels te volgen en nu opnieuw dit

Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen

Horeca Vlaanderen-topman Matthias De Caluwe spreekt van “intriest gedrag”. “Onze horecasector doet al het mogelijke om de regels te volgen en nu opnieuw dit! Getuigt echt van weinig respect en solidariteit in deze moeilijke tijden. Stemt tot nadenken”, stelt hij.

De Caluwe begrijpt dat het in de steden niet makkelijk is om de coronamaatregelen na te leven, maar roept op om die toch te respecteren. “Hoe moeilijk het ook is. Als we naar verdere versoepelingen willen gaan en zo snel mogelijk naar een normale situatie willen terugkeren, dan is dit niet de manier”, klinkt het. De beelden zijn volgens hem met name pijnlijk voor de horecasector, waar ondernemers al het mogelijke doen om de veiligheid voor de klant te garanderen. Hij verwijst naar de mondmaskers maar ook naar het verplichte sluitingsuur. “Maar ook voor de mensen uit de zorgsector en de evenementensector is dit extra pijnlijk.”

Horeca Vlaanderen hoopt dat de beelden geen impact zullen hebben op eventuele verdere versoepelingen. Volgende week komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen.

Lees ook: 

Waarom we zo weinig mondmaskers dragen, ook waar ze verplicht zijn: “We willen niet als enige het heilig boontje uithangen” (+)

Burgemeester reageert op spontane ‘straatfeestjes’ na sluitingsuur: “Kunnen cafés echt niet langer open blijven?” (+)
82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wim Peeters

  Als je betogingen van BLM niet snoeihard veroordeeld dan moet je er niet van staan te kijken dat de rest er ook zijn voeten aanveegt. 2 maten en gewichten werkt niet.

 • Raymond Pauwels

  Overal is het hek van de dam. België en Brussel verdienen gewoon een snoeiharde tweede golf. Zelf gezocht, niet mekkeren achteraf. In de Ardennen waren de mensen véél gedisciplineerder, tot dit weekend waar de Nederlanders en Vlamingen massaal daar waren en alle regels overboord gooiden. Nu versta ik waarom ze geen tweede verblijvers toelieten.

 • Lodewijk Tekath

  1,5m afstand kennen ze ook niet naast mijn huis op de terras van de wandel café en meer dan 10 man probeer het zelf maar en je hebt een boete mijn bubbel is alleen de hulp die komt (3 × per week ) van terras naast mijn oprit was geen spraken van toen ze het wandelcafe ombouwen nu zit ik ermee met dat lawaai tot 1,00h elke dag 7 op 7 . En geen maskers te zien maar ja de horeca moet blijven draaien he . Ik hoop zelf dat we onder de 100 blijven maar ik heb er mijn twijfels aan.

 • Bob Boomer

  Onthouden.., denk ik, is niet het probleem. Het niet kunnen omgaan met vrijheid daar ligt volgens mij het probleem. Als je vrijheid associeert met alles kan, alles mag, je doet maar op en de overheid gedoogt dit door niet of nauwelijks op te treden, dan moet het je ook niet verbazen dat gebeurtenissen als deze de kop opsteken. Onthouden is 1, luisteren is 2 !

 • patrick mostin

  Overal in Belgie zitten de mensen terug tegen elkaar... Bijna niemand meer draagt een masker...Ongelofelijk toch?