Experts: "Geef ziek kind betere thuiszorg”

Thinkstock
In een opiniestuk vandaag in De Morgen roepen kinderverpleegkundige Jeroen Verlinden en professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (UGent) beleidsmakers op om werk te maken van goede en gestructureerde kinderthuiszorg. "Ik heb zelf vastgesteld hoe sommige kinderen onnodig lang in het ziekenhuis blijven voor zorgen die net zo goed in hun eigen omgeving kunnen worden toegediend", zegt Verlinden.

Verlinden heeft het over onder andere bloedafnames, wondzorg, infuustherapie. "Er zijn regio's waar thuisverpleegkundigen dit doen, maar dat is vooral uit sympathie. Er is niets structureels."

Volgens Verlinden is de vergoeding voor thuisverpleegkundigen onrealistisch laag, waardoor het niet aantrekkelijk is om bij kinderen aan huis te gaan. "Ze vragen meer tijd dan volwassenen. (...) Een rustige sfeer is belangrijk. Ook de ouders hebben vaak vragen en nood aan begeleiding."

Professor Annemans zegt dat er veel vooruitgang mogelijk is. "Niet alleen voor die kinderen en hun gezinnen (...) maar ook voor de economie. Een opname kost de maatschappij veel geld."

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil helpen bij "het zoeken naar raakpunten, waar dat op Vlaams niveau mogelijk is". Volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) geeft dan weer toe dat de vergoedingen beter kunnen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Louis Heyens

    Thuisverzorging voor kinderen ... prachtidee. Zeker omdat men tegenwoordig de beide ouders bijna verplicht om allebei te gaan werken om het einde van de maand te kunnen halen. Of wil men terug naar het "moeder aan de haard" met een bordje havermoutpap met beschuit en die toestanden. Dit is weer een uitspraak (studie) van mensen die niet weten dat er in België ook mensen op de grens van armoede leven.

  • Gerard Braeckmans

    Gaat niet, moeder en vader zijn gaan werken.