Experts denken aan lockdown op maat van gemeente

GEES-voorzitter Erika Vlieghe.
Wannes Nimmegeers GEES-voorzitter Erika Vlieghe.
Voor de experts die de exitstrategie uit de coronacrisis coördineren, de GEES, mag een gerichte lockdown op gemeenteniveau geen taboe zijn. Dat zegt voorzitter Erika Vlieghe in een artikel op de site van Knack. In de recentste van de GEES-nota's die maandag publiek werden gemaakt, is er sprake van om uitbraken "op geografisch niveau" aan te pakken, of: in administratief begrensde gebieden als gemeenten en regio's. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vlieghe bevestigt dat "afhankelijk van de epidemiologische situatie lokale maatregelen inderdaad overwogen moeten worden". Gerichte aanscherpingen van de veiligheidsmaatregelen "kunnen interessant zijn", klinkt het nog.

Zo'n beslissing betekent daarom niet dat er, zoals in het noorden van Italië aan het begin van de lockdown, dorpen helemaal op slot moeten gaan voor de buitenwereld. "Over het fysiek afsluiten van een gemeente kan je discussiëren", aldus Vlieghe. "Maar zo'n totale lockdown is ook niet per se nodig. Men kan ook beslissen om bepaalde evenementen in een gemeente tijdelijk niet door te laten gaan en een aantal activiteiten terug te draaien. Er kan ook gedacht worden aan het sluiten van bepaalde zaken."

Controletoren

In het Knack-artikel geeft het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) nog aan dat er technische voorbereidingen aan de gang zijn om de controletoren vorm te geven. Nog in hun laatste rapport braken de experts van de GEES een lans voor een controletoren, die over het hele land uitbraken in real time moet monitoren. "Dat gaat dan over de inzet van mobiele equipes die we snel kunnen inzetten bij lokale uitbraken", aldus het kabinet-Somers.

Lees ook:

Ziekenhuizen smeken overheid om zich te wapenen tegen snelle tweede golf: “Ons personeel is uitgeput” (+)

GEES wil ‘controletoren’ tegen nieuwe virusgolf. Maar wat is dat eigenlijk? Wij vroegen het Marc Van Ranst (+)

Professor Erika Vlieghe: “Zorgwekkend hoe traag overheid zich voorbereidt op tweede golf” (+)
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maurice De Roose

  Duidelijk heeft men de mosterd ergens anders gehaald . Toeval of niet . In Sri Lanka wordt dit reeds maanden toegepast . Met goede resultaten trouwens . Beter dan in België . Daar draagt iedereen een masker , ook op straat .

 • Stefaan De Vos

  Gemeente lijkt me geen logische bubbel om in quarantaine te zetten. Eerder de school het bedrijf, de administratie, een sportploeg van jongeren of een groep van een bepaald cafe-bezoekers waar een besmetting plaatsvindt isoleren lijkt me efficiënter en verspreidingswerend.

 • Johan Vercarre

  Wie zegt dat er überhaupt een tweede golf komt ? De virologen zijn er zelf nog niet uit. Oh ja, en nog dit : velen hier mogen eens begrijpend leren lezen.

 • Ronny Biesen

  Niks ervan, als er zieken zijn zet je de zieken in quarantaine en niet de gezonde mensen.

 • Jan Claes

  Probleem zijn de Belgen, die proberen altijd zo creatief mogelijk om te gaan met de regeltjes. Als ze nu in Gent de cafés dicht doen, dan gaan ze gewoon in Brugge ene drinken of omgekeerd. Want waarom moet "ik" gestraft worden omdat de anderen de regels niet volgen?