Experten zien dansen op trouwfeest niet zitten: “Dit is heel gevaarlijke beslissing”

Professor Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEES.
BELGA Professor Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEES.
Dansen op een (trouw)feest is weer toegestaan, onder bepaalde voorwaarden. De experten van de GEES zijn echter niet te spreken over die beslissing van het Crisiscentrum. “Ik denk dat dit heel gevaarlijk wordt”, verklaarde voorzitster Erika Vlieghe in VTM NIEUWS.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tot nu toe golden op huwelijks- en andere feesten dezelfde regels als in de horeca, behalve de regel dat iedereen aan zijn of haar tafel moet blijven zitten. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om een buffet te organiseren of om een praatje te gaan slaan bij vrienden en familieleden aan een andere tafel.

Dansen bleef evenwel strikt verboden. Tot het Crisiscentrum daar gisteren anders over besliste: dansen op een trouwfeest mag weer, zolang je anderhalve meter afstand bewaart of danst met mensen uit je bubbel. Wie die beslissing precies heeft genomen en waarom is nog niet helemaal duidelijk. Verschillende kabinetten wijzen naar elkaar.

“Te vroeg”

“Ik begrijp natuurlijk dat er veel mensen zin hebben in een ouderwets dansfeest, maar op dit moment is het echt nog te vroeg”, stelt Vlieghe. “Eén iemand die zonder klachten toch Covid heeft, volstaat om een nieuwe cluster te creëren. En zo kan de epidemie opnieuw in gang schieten.”

Bij de collega’s van VRT NWS voegt Vlieghe er nog aan toe dat de experten van de GEES op één lijn zitten. Ons advies was duidelijk om dit niet te doen. Dit hadden we niet voor ogen toen we een opening maakten om feesten mogelijk te maken.”

Tijdens het dansen ga je gaat dicht tegen elkaar staan, veel bewegen en sneller ademen: allemaal dingen die het besmettingsgevaar vergroten, waarschuwt professor Vlieghe. “Daarnaast gaan mensen ook luider roepen om boven de muziek uit te komen en meezingen. Het is niet zonder reden dat we in de cultuursector zoveel regels hebben opgesteld om het veilig te laten verlopen. Nu zouden we in de privésfeer dat allemaal wel toelaten? Dat begrijp ik niet.”
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Thyssen

  Wat is het volgende ? Bepalen hoeveel calorieën we mogen eten ? Hoe lang we aan tafel mogen ? Of we goed gewassen zijn achter ons oren? Komaan zeg wanneer stopt die betutteling onder het mom van corona ? Binnen een jaar ? Twee ,drie jaar ?

 • Marc Baeyens

  Weer zo'n populistische beslissing van de restregering die meer belang hecht aan het applaus dan aan de algemene volksgezondheid.

 • Kim Vanderpoort

  Fijn dat ze het nu weer toelaten en zo tijdig aankondigen (kuch). Mijn trouwfeest was 3 juli en we mochten niet dansen omdat ze 1 juli dit nog niet beslist hadden. Daar hebben we dan 5 jaar voor gespaard. Gelukkig mocht gaan werken wel altijd waar we lekker kort in contact komen met honderden vreemden per dag. Leve de logica hier in België!!

 • Pat Debal

  De politiek gaat er nog een grotere puinhoop van maken zowel de Federale als de Vlaamse regering ze doen toch hun eigen zin en luisteren niet

 • Joske Zeeuw

  Als je trouwt wordt je duidelijk op de risico’s gewezen, tot de dood je scheidt.