Experten leggen stap voor stap uit hoe je mondmasker moet op- en afzetten

Yves Van Laethem demonstreert het gebruik van een mondmasker.
RV Yves Van Laethem demonstreert het gebruik van een mondmasker.
Vanaf vandaag zijn mondmaskers sterk aanbevolen in het openbaar, en zelfs verplicht op het openbaar vervoer en op school. Experten Yves Van Laethem en Steven Van Gucht overliepen stap voor stap hoe je zo’n masker correct gebruikt tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Hieronder lees je wat je wél en niet moet doen. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1. Hoe zet je je mondmasker juist op?

Belangrijk: voor je het mondmasker ook maar aanraakt, is het nodig om je handen te wassen met water en zeep, verklaren Van Laethem en Van Gucht. Neem het mondmasker daarna enkel vast bij de lintjes of de elastiekjes, en niet aan de binnen- of buitenkant. 

Begin met het mondmasker op te zetten aan de neus en bind het vervolgens vast aan de onderkant, zodat ook de kin goed bedekt wordt. Zorg dat het masker goed aansluit aan de neus. Als er een metalen bandje is aan de neus, druk dat dan goed aan. 

Het is belangrijk dat het masker
mond, neus en kin goed bedekt

Gebruik de elastiekjes of de linten om het mondmasker veilig op te zetten.
RV Gebruik de elastiekjes of de linten om het mondmasker veilig op te zetten.

2. Hoe draag je het mondmasker op een veilige manier?

Zodra je het mondmasker draagt, raak je het best niet meer aan. Als het niet goed zit, probeer het dan enkel aan de zijkanten aan te raken en niet in het midden. 

Vermijd om het mondmasker de hele tijd op en af te zetten. Indien dat toch nodig is, bijvoorbeeld wanneer je iets wil drinken, is het belangrijk om opnieuw de handen te wassen vooraleer je het masker aanraakt. 

In principe kan je het masker de hele dag dragen - ongeveer acht uur is in de meeste gevallen geen probleem, volgens Van Gucht. Wanneer het intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld door een leerkracht die veel moet praten, dan is het wel aangeraden om het masker te vervangen na vier uur. Ook moet je het mondmasker vervangen wanneer het vochtig is of zichtbaar vuil is geworden. 

Als je het mondmasker wil afzetten, neem het masker dan enkel vast aan de elastiekjes, de lintjes of de zijkanten. Leg het mondmasker daarna op een propere plaats. De experten raden aan om daarvoor een vaste plaats te voorzien die je makkelijk kan ontsmetten, of een stoffen zak te gebruiken, bijvoorbeeld een waszakje dat mee in de wasmachine kan wanneer je het mondmasker wil wassen. 

Als je het mondmasker wilt aanpassen, neem het dan enkel bij de zijkanten vast.
RV Als je het mondmasker wilt aanpassen, neem het dan enkel bij de zijkanten vast.

3. Hoe moet je het mondmasker wassen? 

Een gebruikt mondmasker was je best in een wasmachine met wasmiddel op minstens 60 graden. Die temperatuur is voldoende om het virus te verwijderen en te inactiveren, aldus de experten. Je kan het eventueel ook afkoken in een kookpot. 

Laat het mondmasker goed drogen vooraleer je het opnieuw gebruikt. Daarom is het ook aangeraden om minstens twee of meer mondmaskers in huis te hebben, zodat je kan afwisselen. 

Om het mondmasker te bewaren, kies je best een vaste, propere plaats. Ook hier raden de experten aan om eventueel een gesloten stoffen zak te gebruiken, zoals een waszakje. Dat kan meteen mee in de wasmachine.  

Bewaar je mondmasker vooral niet in de koelkast of de vriezer. Sommigen geloven dat de koude het virus onschadelijk maakt, maar niets is minder waar. “Het virus gaat er niet door geïnactiveerd worden en het risico bestaat dat je via je masker bepaalde voedingsmiddelen gaat besmetten”, aldus viroloog Van Gucht.

Lees ook:

Met deze handleiding maak je zelf je mondmasker

Wel of niet een mondmasker: deze vier kwesties gaan de wereld na de lockdown bepalen (+)

Dit doet het coronavirus met je longen: “Niet uitgesloten dat genezen patiënten later transplantatie nodig hebben” (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • zulma Zulens

  je moet er wel een hebben dan.

 • Sofie Machiels

  Dus een chirurgisch mondmasker kan je wassen?

 • andy seresia

  Soms denk ik dat we echt in een kleuterklas zitten , hebben we daar experten voor nodig ??

 • Emiel Vandeplas

  Mag ik er dan zeker eerst ook ééntje gratis ontvangen ? Of is het weer op zijn Belgisch : de afwezige belastingsbetaler mag dubbel betalen ?

 • Leonarda Van Opbroecke

  Maar als de winkels terug openen mag je kleding passen. Volgens Vlieghe is dat geen probleem. Gepaste kleding mag terug in het rek. Je mag dus gerust een gepaste ' t shirt dat een klant over zijn gelaat heeft getrokken zonder probleem over jouw gelaat trekken !!!!!! Wanneer gaat die komedie eens eindelijk stoppen. De bevolking als domoren te behandelen. De bevolking was vóór de lockdown al op zijn hoede terwijl de overheid met hun experts hen uitlachtte met angst over een 'griepje' !!!!