Exclusief voor abonnees

Expert maakt gehakt van ons arbeidsmarktbeleid: “België is een gestold land”

Jan Denys boog zich over een decennium aan arbeidsmarktbeleid.
Photonews Jan Denys boog zich over een decennium aan arbeidsmarktbeleid.
In 2010 maakte Jan Denys een analyse van de Belgische arbeidsmarkt. Zijn werkstuk ‘Free to Work’ geldt nog steeds als een standaardwerk. Vandaag presenteert Denys een actuele stand van zaken. Meer specifiek: hoe zijn de verhoudingen geëvolueerd en hebben we onze positie in Europa kunnen verbeteren? Het resultaat is een heuse wake-upcall.

Wie zijn analyse de titel meegeeft: ‘Het verdriet van de Belgische arbeidsmarkt’ geeft de conclusie al weg bij voorbaat. En toch is de lectuur ervan sterk aan te bevelen. Dat er van alles schort met onze arbeidsmarkt, dat weten we min of meer. De kracht van deze nota is echter de feitelijke opeenvolging van de statistieken. Pas bij de analyse van de vele pijnpunten, en vooral de evolutie ervan in Europese context, zie je echt hoe ziek onze arbeidsmarkt eigenlijk wel is. 

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Mooi verhaaltje, Jos Schepens. Maar de werkelijkheid is dat de groep die niets doet al 30 jaar lang steeds kleiner wordt. Nog nooit is de activiteitsgraad zo hoog geweest. En die meerderheid van werkenden is niet alleen actief. Maar - al of niet gedwongen - steeds actiever en productiever in steeds meer eisende werkomgevingen met meer werkdruk, overuren en flexibiliteit.

 • Lot Claeys

  Informatie moet vrij zijn. Waarom anders wordt de pers gesubsidieerd? Om ons voor te liegen?

 • Michel Roman

  Eénzijdig verhaal van Jan Denys van Randstadt. Die man spreekt natuurlijk voor zijn eigen winkel .

 • Chris Deckers

  Als je wéét dat in ons omringende landen de vakbonden normaal doen, als je wéét dat de ambtenaren daar de gave bezitten van méédenken met het bedrijfsleven, met beleidsmensen die wéten dat de privé de enige bron van netto-inkomsten en vooruitgang is, dan weet je ook meteen waar de kalveren gebonden liggen in Belgie.

 • Ronnie Mathieu

  Jan Denys is een stroman van de uitzendsector. Zijn broodheer. Natuurlijk vindt hij en de klantbedrijven dat de overheid het recht op een werkloosheidsuitkering moet inperken. Kwestie om werkzoekenden vlugger te laten aankloppen bij de uitzendbureaus. Die geen enkele duurzame tewerkstelling kunnen garanderen. Is voor hen qua rendabiliteit zelfs helemaal niet gewenst.