Experimentele behandeling in UZ Gent slaat aan: kritieke coronapatiënt boekt uitzonderlijke vooruitgang

De corona-afdeling van het UZ Gent.
Wannes Nimmegeers De corona-afdeling van het UZ Gent.
Een Covid-19-patiënt die wekenlang in kritieke toestand aan een beademingstoestel in het UZ Gent lag, heeft uitzonderlijke vooruitgang geboekt na een experimentele behandeling. Dat zegt het UZ Gent. De medische primeur volgt op een succesvolle transfusie van bloedplasma aan een jonge man die zelf geen antistoffen aanmaakt. De donor was een arts van datzelfde ziekenhuis die genezen was van een besmetting door het coronavirus.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Artsen in het UZ Gent hebben een week geleden plasma van een collega die van Covid-19 was genezen, toegediend aan een man die geen antistoffen aanmaakt. Hij was zeer ziek geworden en werd wekenlang ondersteund door mechanische beademing en een hart-long-machine. Daarop besloot het ethisch comité van het UZ Gent groen licht te geven voor de uitzonderlijke behandeling, die in ons land nog niet eerder werd uitgeprobeerd.

Het artsenteam startte de behandeling met plasma van een genezen persoon (convalescent plasma) op. "Eén van onze artsen die bewezen besmet is geweest met Covid-19 gaf zich vrijwillig op om plasma te doneren", legt professor Bart Lambrecht uit. "De arts was terug kerngezond aan het werk en kwam in aanmerking voor donatie. "We hebben vorige week vrijdag het plasma toegediend en al heel snel bleek de behandeling zeer succesvol te zijn."

Zaterdag had de man de hart-long-machine niet meer nodig, zondag kon hij verder zonder mechanische beademing. Ondertussen revalideert hij verder op een gewone cohorte-afdeling. "Het is nu belangrijk om deze ervaring op te schalen naar een klinische studie, om echt te bewijzen of en hoe de behandeling werkt", aldus het ziekenhuis.

Goede toekomstperspectieven

Lambrecht is optimistisch over de toekomstperspectieven die de behandeling opent: "Het is niet mogelijk om op basis van deze eerste Belgische patiënt conclusies te trekken over het oorzakelijk verband tussen de behandeling en de verbeterde toestand. We moeten ook rekening houden met mogelijke bijwerkingen. Toch geeft deze ervaring te kennen dat plasma een belangrijke rol speelt."

De man heeft sinds de start van de behandeling een beetje koorts. "Dit wijst erop dat het afweersysteem eindelijk het virus herkent, en nu aan de slag is om de infectie op te ruimen, terwijl dat weken lang niet mogelijk was. Ook in een onderzoek met muizen, dat volgende week van onze hand verschijnt, zien we gunstige effecten van convalescent plasma op de werking van het afweersysteem."

Er zijn al een aantal Chinese studies, maar die verliepen niet in een gecontroleerde setting met een controlegroep, meldt het ziekenhuis nog. "Zeer binnenkort starten er in België twee klinische studies waar ook het UZ Gent aan zal meewerken", belooft het ziekenhuis.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • cecilia neven

  veel respect voor het team, als dit de oplossing is waarom het dan niet meer gedaan

 • Coppens Doortje

  Fantastisch nieuws, maar door dit nu al openbaar te maken zal Trump er mee weg lopen, de Vlaming moet eens leren in zulke tijden te zwijgen zeker nu iedereen als eerste een patent wil op een procedure tot beperking van het virus. Maar verder dus hoera.

 • Paesmans Danny

  Topdokters ! Proficiat !

 • mark germanus

  Wel experimenteel of niet, die mens is er zeker mee geholpen en is geen vogel voor de kat geworden. Proficiat aan de dokters doe zo verder !

 • luc Cuypers

  Het is nu niet het moment om alle voor en tegens af te wegen . Zeker niet indien de patient nog jong is en op sterven ligt . Alle genezen patienten moeten worden gecontroleerd op antilichamen . En zich beschikbaar houden om plasma te doneren . En of dat nu , zoals hier iemand schreef , een streep door de rekening van de pharma-industrie is hoeft niemand zich aan te trekken .