Exclusieve peiling: Vlaming wil dat cordon sanitaire verdwijnt

Van zes op tien mag Vlaams Belang mee besturen

Zes op tien Vlamingen vinden dat Vlaams Belang in een regering mag stappen, van vier op tien móét de partij mee besturen. Niet alleen de aanhangers van de extreemrechtse partij zelf zijn tegen het cordon: 85 % van de N-VA-kiezers en toch nog 40 % van Groen-kiezers vinden dat Vlaams Belang mag mee besturen. Dat blijkt uit een exclusieve peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS. Bart De Wever (N-VA) zegt in een eerste reactie intussen niet verbaasd te zijn over het cijfer voor zijn eigen partij: “Dat valt eigenlijk nog mee”, klinkt het gelaten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dé vraag na de overwinning van Vlaams Belang is of de andere partijen het cordon sanitaire gaan opheffen en Vlaams Belang gaan betrekken in een regeringsvorming. N-VA-voorzitter Bart De Wever kondigde al aan met Vlaams Belang te willen praten. Voor de kiezer zelf is het duidelijk: van 65 procent van de Vlamingen mag de grote winnaar van de verkiezingen mee besturen. Vier op tien zeggen zelfs dat de partij moét meebesturen. Dat blijkt uit een online onderzoek door iVOX bij duizend Vlamingen dat gisteren werd uitgevoerd.

Voor 31 procent moet cordon behouden blijven

Het cordon werd ingevoerd omdat de traditionele partijen niet wilden besturen met de extreemrechtse en ondemocratische partij. De helft (49,1 %) van de Vlamingen vindt nu dat Vlaams Belang wel een democratische partij is. Nog slechts 31 procent van de ondervraagden zegt dat cordon moet behouden blijven. Een minderheid van vier op tien Vlamingen zou het een slechte zaak vinden als de partij mee bestuurt.

Het zijn vooral kiezers van N-VA die gunstig staan tegenover een regeringsdeelname van Vlaams Belang. Een overgrote meerderheid van 85 procent vindt het geen probleem als Vlaams Belang zou mee besturen. Iets meer dan één op tien N-VA-aanhangers vindt dan weer dat de partij van Tom Van Grieken niet in een regering mag opgenomen worden.

Meer dan helft kiezers CD&V en Open Vld wil Vlaams Belang erbij

De sympathie voor extreemrechts houdt niet op bij de Vlaams-nationalisten van N-VA. Bij élke andere partij is een deel van de kiezers wel te vinden voor een regeringsdeelname van Vlaams Belang. Vier op tien sp.a-kiezers geeft groen licht aan een bestuur met Vlaams Belang, de helft van de PVDA-kiezers is gewonnen voor het idee en 41 procent van de Groen-stemmers zegt dat Vlaams Belang mag mee besturen.

Ook aan de rechterzijde van het politieke spectrum staan de kiezers helemaal niet afkerig tegen het opheffen van het cordon sanitaire. Zowel bij CD&V-kiezers als bij die van Open Vld zegt 57 procent dat het okee is om Vlaams Belang mee op te nemen in het bestuur.

Reden om te stemmen

In de bevraging werd ook gepeild naar de redenen waarom kiezers voor Vlaams Belang hebben gestemd. Veruit de belangrijkste reden waarom Vlamingen voor de extreemrechtse partij kozen, was haar standpunt over asiel en migratie. Voor 44 procent was dat de hoofdreden. Onvrede met de klassieke partijen en het regeringsbeleid halen 26 procent. Daarna volgen nog de Vlaamse onafhankelijkheid (8 %), de sociale zekerheid en pensioenen (6 %), onvrede met N-VA (5%) en veiligheid en justitie (4 %).

Tenslotte nog dit: de kiezers lieten zich in hun keuze vooral leiden door stemtests, zo blijkt ook nog uit het onderzoek. Voor 1 op 3 was zo’n test de voornaamste bron van informatie. Op verre afstand volgen de debatten russen politici en de actualiteitsprogramma’s op televisie. Toch wel enigszins verrassend is dat slechts 2 procent van de kiezers aangeven dat ze zich gebaseerd hebben op de sociale media voor hun stem.

De Wever

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde intussen op de peiling bij VTM NIEUWS. “Dat de mensen dat cordon niet leuk vinden, weet ik al heel lang”, klonk het. Ook dat 85 procent van zijn eigen kiezers vindt dat Vlaams Belang mee mag besturen, verbaast hem niet. “Dat valt me eerlijk gezegd nog mee. Ik heb al lang door dat mensen het per se opzij zetten van een bepaalde partij - waardoor die makkelijk stemmen kan halen doordat ze in de oppositie alles kan zeggen wat ze wil - een beetje beu is.”

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Medialaan op 27 mei 2019 bij 1.000 Vlamingen representatief op geslacht, leeftijd, stemgedrag federale verkiezingen en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.
266 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Geys

  Natuurlijk moet het cordon doorbroken worden

 • Rony Van de Vyver

  Misschien eindelijk gezond verstand.

 • Christiaan Boogaerts

  Ik stem normaal op Spa maar ben ook van mening dat het cordon moet verdwijnen.

 • Willy Slachmuylders

  Ik ben Vlaming in hart en ziel ! Ook nu moet Vlaams belang de kans krijgen ! Het wordt tijd dat de Vlamingen aan een koord trekken en ons niet laten commanderen door de Walen ! En nu GELDKRAAN. DICHT ! Gedaan met rode lipjes rondlopen mevrouw Onkelinx en strikjes Elio met miljarden van de Vlamingen ! En als dit binnenkort niet gebeurt geen belastingsgeld meer van mij ! SALUTI ELIO !

 • benoni vanstaen

  Democratie, nu roept iedereen, niet alleen politici we moeten luisteren naar de kiezer, maar 1/5 is dit dan de kiezer. Wat dan met PVDA zijn dit dan geen mensen. En iedereen wijst naar vroeger maar een cordon werd in het leven geroepen om de reden dat de partij die dit in de hand werkte geen enkele vorm van democratie had. Dus nu staan bleiten over democratie, bestaat al lang niet meer, alleen politici gebruiken dat woord om hun daden te verdoezelen.