Exclusieve peiling in Antwerpen: burgemeester De Wever zit in zetel

Photo News
Bart De Wever zit op 't Schoon Verdiep in een ­zetel. In onze tussentijdse peiling steken de Antwerpse burgemeester en zijn partij ver boven de rest uit. Een ­ruime helft van de inwoners is tevreden over het nieuwe stadsbestuur. "Ik wil mezelf in 2018 opvolgen", zegt De Wever.

Daar ziet het op dit moment, halfweg tussen de vorige en de volgende gemeenteraads­verkiezingen, dan ook sterk naar uit. In een stadspeiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en VRT - exact drie jaar na de grote doorbraak van N-VA in heel Vlaanderen - scoort de partij ruim 34 procent. Dat is weliswaar 3 procent minder dan bij de verkiezingen van 2012, maar de kloof met de oppositie is groot.

"Ze zullen van ver moeten komen om ons in 2018 te kloppen", zegt De ­Wever. "Ik denk zelfs dat onze coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld nog een stuk ­hoger kan scoren dan in deze peiling. Over drie jaar zal de verandering in Antwerpen meer zichtbaar en voelbaar zijn." Dat is nu nog niet het geval. Ruim 53 procent van de Antwerpe­naren is weliswaar (zeer) tevreden over het nieuwe ­beleid en slechts 25 procent (zeer) ontevreden. Maar tegelijk zegt één op de drie inwoners dat hij van de kracht van verandering niets merkt - geen verschil met het vorige bestuur onder Patrick Janssens (sp.a), dus.

Ver achter de N-VA strandt de sp.a op 19 procent. De socialisten zien Groen snel naderen. De partij van Wouter Van Besien verdubbelt zijn stemmenaantal van 8 tot 16 procent. Voor een anti-N-VA-coalitie is volgens de peiling niet alleen een links blok nodig van sp.a, Groen en PVDA, maar zouden ook CD&V en/of Open Vld van kamp moeten wisselen. De Wever slaapt tot nader order op beide oren.

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF)

'Ze zullen van ver moeten komen om ons in 2018 te kloppen'

Bart De Wever (N-VA)Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels