Exclusieve enquête legt malaise bij federale politie bloot: bijna 7 op 10 zou job niet aan familie aanraden

HLN onderzoekt: #politiecrisis

Sebastien Smets - Photonews
De federale politie gaat door een diep dal. Dat blijkt uit een exclusieve enquête die Het Laatste Nieuws organiseerde in samenwerking met vakbonden VSOA, NSPV en ACV. De resultaten zijn zorgwekkend.

Meer dan duizend agenten namen deel aan onze bevraging. Dat is bijna één tiende van het volledige korps. Het is daarmee de grootste, externe enquête ooit bij de federale politie.

De resultaten leggen een diepgaande malaise bloot binnen het korps. Bijna 7 op 10 agenten zou zijn eigen kinderen en familie geen job aanraden bij de federale politie. En dat heeft alles te maken met de omstandigheden waarin de agenten zeggen te moeten werken. 93% geeft aan dat het personeelskader op zijn of haar dienst niet volledig is ingevuld. En 86% zegt dat ze over onvoldoende middelen beschikken om criminaliteit op een geloofwaardige manier aan te pakken.

Verouderd materiaal

Vooral het IT-materiaal laat zwaar te wensen over. Daarvan zegt 85% dat het niet voldoende up-to-date is. Nog eens 70% spreekt over een totaal verouderd wagenpark.

Het gebrek aan middelen en mensen leidt volgens de agenten tot straffeloosheid. Zeven op de tien moet dagelijks tot wekelijks politietaken laten schieten omdat er geen tijd genoeg is. 86% vindt dat criminelen daardoor makkelijker wegkomen met hun daden en 94% geeft toe dat bepaalde misdrijven gewoonweg niet meer onderzocht worden.

Ontdek morgen in onze krant alle resultaten en een uitgebreide analyse van de malaise binnen het korps in deel 2 van onze reeks over de politiecrisis.

Lees ook aflevering 1: bijna 500 speurders te kort in Vlaanderen
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Hermans

  Ik begrijp dit artikel volkomen. Wat ik niet kan begrijpen is waarom dan zoveel agenten inzetten voor de snelheidscontroles in 30 en 50km per uur zones,...

 • Pascal Badts

  @etienne bies: nogmaals: ambtenaren maken deel uit van het productieproces! Bvb ingenieurs ontvangen tijdens hun opleiding de nodige kennis van ambtenaren-onderwijzer en dit wordt meegenomen, deze kennis, in hun productiviteit. Logistiek bvb gebruiken wegen, spoor, waterwegen, enz... zolang je dat niet snapt en blijft zeggen dat de niet-ambtenaren de ambtenaren betalen kom je er niet. Het is 1 organisch geheel.

 • Danny Damiaens

  Toch raar dat je even vergeet dat militairen op gebied van vergoedingen een peulschil verdienen in vergelijking met jouw functie Mhr.Wauters.Niemand vertrekt nog voor zijn 61ste in de privé ongeacht zijn loopbaan en dan nog op swt terwijl jij mag genieten van uw vroegtijdig pensioen ondersteund door de privé.

 • guido vermeyen

  De overheid denkt dat alles op te lossen is met camera's, (dat is gedeeltelijk waar) gebeurt er iets , dan hangt men er een camera erbij, een symptomatische oplossing natuurlijk, een pleister op een houten been natuurlijk, ipv de oorzaken aan te pakken, maar dat gaat boven hun petje, de bevolking moet worden gesust...met camera's.

 • etienne bies

  Danny Wauters niet echt akkoord met je stelling. Het is wel dankzij zelfstandigen en mensen tewerkgesteld in privé ondernemingen dat de politie , militairen, ambtenaren en onze te talrijke politici kunnen betaald worden.