Ex-vrouw: "Peter zat gevangen in gouden kooi"

Broos staat in Brugge terecht voor de moord op zijn vrouw Maria en zoon Peter.
BELGA Broos staat in Brugge terecht voor de moord op zijn vrouw Maria en zoon Peter.
Op het assisenproces tegen Willem Broos (74) heeft de ex-echtgenote van Peter Broos (46) getuigd over de verstikkende situatie binnen het gezin. Het kwam zelfs na twee jaar al tot een scheiding omdat Christa Haerinck geen uitweg meer zag.

De vrouw leerde Peter Broos in 1989 kennen op een fuif. "Dat was uitzonderlijk, want Peter had nooit tijd om uit te gaan. De afspraak was dat zijn ouders na ons huwelijk enkel nog in de zomer zouden helpen. Maar ze zaten de ganse dag in de winkel." De getuige was vernietigend voor haar ex-schoonvader. "Hij was respectloos, denigrerend, autoritair, bazig en gierig. Hij controleerde mijn uitgaven. Ik moest gaan waar zij gingen en mocht niet zelfstandig zijn."

Dat gedrag trok Willem Broos door tegenover de klanten van zijn kruidenierszaak. "Och, over zijn arrogantie tegen de klanten kan ik een boek schrijven. Brullen en uitschieten, zodat heel de Kerkstraat het kon horen." Na de dood van haar oom knakte ook de band met haar toenmalige schoonmoeder definitief. "Mijn moeder kwam me dat nieuws melden. Maria zei direct dat haar tijd van moeder zijn voorbij was. Dat ik nu tot hun gezin behoorde. En dan is de boel ontploft."

Na amper twee jaar kwam er al een einde aan het huwelijk met Peter Broos. "Peter zat gevangen in een gouden kooi. Hij werd kind gehouden door hen, zo konden ze doen wat ze wilden. Hij was bang van zijn vader en ook een beetje van zijn moeder."

"Gierige en opvliegende vader"
Willem Broos was lid van een wielerclub, zijn enige hobby. Ook daar stond hij bekend voor zijn gierigheid en opvliegendheid. "Op café was hij alleszins altijd de laatste om te trakteren", aldus Rudy Knockaert. "Als er iemand aan zijn fruit kwam, ging hij uit zijn krammen schieten. Je moest niet aan zijn pêchen of tomaten komen, of Willem ging je buiten schoppen." Echte vrienden had de beschuldigde dan ook niet. "Hij zei zelf ook dat hij geen vrienden moest hebben. Hij babbelde vooral over zijn winkel en over zijn zoon", getuigde een kameraad van de wielerclub.

Broos omschreef zijn gierige karakter altijd met dezelfde leuze. "Ik ben een krijger, geen gever. Dat zei hij altijd. In de gevangenis heeft hij gezegd dat hij geen spijt had van de feiten, omdat hij dat moest doen", aldus Marcel Vandenbussche. Nochtans sprak de beschuldigde tegen iedereen vol lof over zijn zoon. "Hij had altijd lovende woorden voor Peter, nooit negatief. Het was een goede commerçant. Ik vermoed dat hij geflipt is omdat Peter de zaak niet runde zoals hij wilde", verklaarde Luc Vandenkerckhove.

Beperkt leven
Peter Broos werd door al zijn kennissen omschreven als een joviale, vriendelijke man. "Doordat hij niet uitging, was zijn leven wel nogal beperkt. Zijn wereld bestond uit werken en fietsen", getuigde een jeugdvriendin. De vreemde familiale situatie viel wel op. Zo ging het slachtoffer nog elk jaar met zijn ouders naar dezelfde plaats op reis. "Hij moest doen wat zijn ouders zeiden. Soms was het net een jongetje van acht jaar."

Morgen worden de getuigenverhoren afgerond. In de namiddag starten de pleidooien.