Ex-vriendin: "Kevin sloeg me zelfs tijdens zwangerschap"

Kos
Op het assisenproces tegen vier leden van RAW13 zijn een reeks ex-partners van Kevin Goeman aan het woord gekomen. Hieruit bleek dat de beschuldigde het moeilijk had om trouw te blijven. Voorts kampte hij toen met een speedverslaving. Deze voormiddag kwamen Kevins vader en zussen aan het woord. Zij geloven in zijn onschuld.

Kevin Goeman was amper 16 jaar oud toen hij al vader werd. "Tijdens de zwangerschap heb ik meer steun gekregen van zijn vader dan van Kevin zelf", getuigde zijn toenmalige vriendin. "Na een paar jaar keek hij niet meer naar ons kind om. Als minderjarige kon hij ook niet veel onderhoudsgeld betalen." Ook de relatie zelf liep niet over rozen. "Hij sloeg mij tientallen keren met zijn vuisten, zelfs een keer tijdens de zwangerschap. Hij was ook heel jaloers."

In de jaren voor de feiten kampte Goeman volgens zijn vriendin Kim Deplae met een hardnekkige drugsverslaving. "Bij ons was er geen huiselijke sfeer, alles draaide rond gebruiken. Hij snoof tot drie gram speed per nacht." De relatie liep op de klippen toen de getuige ontdekte dat Goeman haar meerdere keren had bedrogen. Enkele andere getuigen vertelden een gelijkaardig verhaal. "Mij heeft hij zes maanden geleden ook bedrogen", vertelde zijn huidige echtgenote. "We zijn nu aan het scheiden. Ik zou Kevin omschrijven als sociaal, vriendelijk en behulpzaam."

Seksueel getinte sms'en
De avond van de feiten bracht de beschuldigde door met Seike De Groodt in café Criterium in Torhout. "Plots zag en hoorde ik een menigte van 30 à 40 man uit de Stationsstraat komen. Het was alsof ze ten strijde trokken, want ze hadden ook wapens bij zich. Ik herkende enkel de uitbater van café Apropoo." De meute had het gemunt op het voertuig van Kevin Goeman. De beschuldigde verstopte zich samen met De Groodt in de toiletten. Volgens Goeman hebben ze daar staan flirten, maar de getuige ontkent dat. Daarop las de voorzitter een reeks seksueel getinte sms'en voor die ze een dag later naar Goeman stuurde.

Uit het telefoonverkeer van Seike De Groodt blijkt ook dat ze de nacht van de feiten regelmatig belde met andere beschuldigden. "Dat herinner ik me niet meer, ik weet enkel nog dat ik mijn gsm aan Goeman heb gegeven." Daarnaast haalde meester Thomas Gillis, advocaat van Robin Van Bossuyt, nog een sms aan die Goeman naar de getuige stuurde. Daarin liet Goeman in amper leesbaar dialect mogelijk verstaan dat ze slechts met drie betrokken waren in de steekpartij.

Bij ons was er geen huiselijke sfeer, alles draaide rond gebruiken. Hij snoof tot drie gram speed per nacht

Ex-vriendin van Kevin Goeman

Onschuld
Deze voormiddag is de familie van Kevin gehoord. Zijn vader en zussen zijn ervan overtuigd dat Goeman geen schuld treft aan de feiten. Die bewuste nacht in 2011 zat de beschuldigde even aan het stuur van de pick-up, maar hij deelde geen messteken uit.

Kevin Goeman was amper vijf jaar oud toen zijn moeder, tegenwoordig de partner van beschuldigde Jacky Labaere, het gezin in de steek liet. "Hij heeft haar dat echt kwalijk genomen. Ik ben dan vijf jaar gestopt met werken om in te staan voor de opvoeding van de kinderen", vertelde zijn vader Jean-Pierre. In zijn puberteit kwam de beschuldigde in aanraking met drugs. "Ik zag dat hij heel mager was in die periode. Hij was beschaamd over zijn drugsprobleem. Echt agressief heb ik hem nooit geweten, al kon hij verbaal wel eens tekeergaan."

"Geen stommiteiten gedaan"
Over de feiten bleef Kevin Goeman op de vlakte tegen zijn familieleden. "Hij heeft verteld dat hij gewoon in de pick-up is gesprongen en een toertje heeft gereden." Mogelijk heeft de beschuldigde geprobeerd om op de menigte voor café Apropoo in te rijden. "Hij heeft me verzekerd dat hij geen stommiteiten heeft gedaan. Ik acht hem niet in staat om zulke feiten te plegen."

Ook zijn jongere zus Tatjana gelooft dat de beschuldigde niets heeft misdaan. Toch vroeg Goeman haar op 16 juli 2011 om de pick-up in een loods te verbergen. "Hij had een week voordien al gevraagd of de pick-up daar mocht staan tijdens de reis naar de Ardennen. Het was echter nog niet zeker, omdat we die hangar samen met andere mensen huren."

"Hoe minder ik weet, hoe beter"
De voorzitter merkte op dat de getuige er alles aan deed om het telefoontje van de dag na de feiten in te kleden. Tijdens het onderzoek verklaarde ze immers iets helemaal anders. "Kevin zei dat ik maar naar het nieuws moest kijken, en dat ik dan wel zou weten waarom die pick-up snel weg moest. Over de feiten hebben we nooit in detail gesproken. Hoe minder ik weet, hoe beter ik me daarbij voel. In mijn ogen heeft hij niks misdaan."