Exclusief voor abonnees

Ex-vrederechter bespreekt 10 typische burenruzies en hoe je ze het beste aanpakt

Illustratiebeeld van een burenruzie over de erfgrens.
Benoit De Freine Illustratiebeeld van een burenruzie over de erfgrens.
Burenruzies zijn van alle tijden. Een kraaiende haan, te veel lawaai door muziek, schreeuwende ruzie, overlast door afval. Het zijn ergernissen die voor heel wat problemen en gekibbel kunnen zorgen. Soms loopt het zelfs fataal af, zoals donderdagavond in Zonnebeke waar een man door zijn buur werd doodgestoken. Gemiddeld behandelen vrederechters in ons land 40.000 dossiers per jaar. Wij gingen met Jan Nolf, voormalig vrederechter en radiorechter bij Radio 2, op zoek naar oplossingen om het niet uit de hand te laten lopen. Tien typische burenklachten en hoe je ze het beste aanpakt. 

Je hebt 4% van dit artikel gelezen
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steffi Leyssens

  Wij hebben een probleem met overhangende coniferen bomen. Ze zijn 8m hoog en mogen maar 3m zijn. De takken groeien minstens 3m over onze tuin. Wij zijn al 3x gaan praten met de mensen en willen er niks aan doen. Zelf mogen wij ze niet aanraken de bomen. Dus praten werkt zeker niet altijd....

 • patrick feyen

  Wanneer de politie meer zou bemiddelen en de wetten zouden laten respecteren dan waren er veel minder problemen. Spijtig te moeten vaststellen dat de opleiding van politie een lachertje is in vergelijking met de vroegere rijkswacht. En wie dwingt er nog respect af....onze politiekers die zichzelf tegenspreken en wetten maken om advocaten aan het werk te houden?

 • Hilde Peeters

  Hier zijn ze ook aan het bouwen is er lawaai ja maar je weet toch dat dit af geraakt. Pakjes aannemen is soms een probleem als er iets mee mis is . Mijn buren werden zelfs kwaad dat ik het niet aangenomen had je bent dit niet ver verplicht.

 • Chris Deckers

  In de praktijk mag je stellen dat als een vrederechter het kan oplossen, je het ook onderling had kunnen oplossen. Een kwaadwillige lacht eens vierkant met een vrederechter, en zeker als hij zich een advocaat kan permitteren boven het niveau van uw advocaat. Uw gelijk moet je kunnen betalen in dit land, anders heb je gewoonweg weinig kans om uw gelijk te halen. Helaas de dagelijkse werkelijkheid.

 • Steve Van Nieuwenhoven

  Ik knip gewoon elke struik die over mijn omheining komt af van de buurvrouw, pokkewijf met haar smerige planten