Ex-voorzitter Frank Vanhecke: "Dewinter schaadt bewust zijn partij"

BELGA
Dat Filip Dewinter eigengereid te werk gaat en bewust tegen de kar van de partijvoorzitter rijdt, komt oud-voorzitter Frank vanhecke bekend voor. "Maar deze keer gaat hij erg brutaal te werk. Dewinter saboteert bewust de partij met maar één doel: hoe blijf ik de kalief van de partij?"

12 jaar lang was Frank Vanhecke voorzitter van Vlaams Blok/Vlaams Belang. Jarenlang werkte hij samen met Filip Dewinter en Gerolf Annemans tot stevige meningsverschillen een bres sloegen in het triumviraat en Vanhecke de partij verliet.

Filip Dewinter die doet wat hij wil, het is niet nieuw voor de voormalige Vlaams Belanger. "Ik heb een groot déjà vu-gevoel bij deze hele affaire", zegt hij. "Hij deed dat vroeger ook vaak, maar wij hielden dat braaf en misschien wel laf onder het wateroppervlak. Maar waar wij onze tanden destijds stukbeten op de machine Filip Dewinter, trekt de jonge nieuwe generatie de lijn: dit kan niet. Ze zijn de fratsen van Dewinter beu. Ik vind dit hoopgevend en ik geloof dan ook sterk in politieke talenten als Tom Van Grieken en Barbara Pas."

Volgens Frank Vanhecke saboteert Dewinter heel bewust de nieuwe partijvisie die voorzitter Tom Van Grieken voor ogen heeft. "Dewinter heeft een stevig politiek inzicht. Hij weet zeer goed dat publieke contacten met de Gouden Dageraad electoraal rampzalig zijn - voor om het even wie. Hij is niet opgezet met de visie van Van Grieken - die een breuk is met de zijne - en saboteert dat nu. Er zijn namelijk wel wat mensen ontgoocheld in de politiek van N-VA en stel dat het Vlaams Belang groeit onder Van Grieken dan vermindert het gewicht van Dewinter. Veel mensen zijn vertrokken omwille van de stijl van Filip Dewinter naar onder andere N-VA. Zij gaan misschien niet terugkeren naar de partij voor hem maar misschien wel voor Van Grieken en Barbara Pas."

Vanhecke stelt dan ook vast dat Dewinter enkel nog voor zichzelf rijdt: "Het belang van de Vlaamse zaak en Vlaams Belang lijken hem niet meer te boeien. Alleen Filip Dewinter en reizen met Anke Vandermeersch lijken hem nog aan te belangen."

Filip Dewinter
Photo News Filip Dewinter

Annemans: "Voor 200 procent achter Van Grieken"

"Ik sta voor 200 procent achter Tom Van Grieken, want het is niet de eerste keer dat de voorzitter in de krant moet lezen waarnaar Filip afreist. Na anderhalf jaar dergelijke incidenten begrijp ik dat het hem wat te veel is geworden," zei ook Gerolf Annemans, Europees parlementslid van Vlaams Belang, in "Terzake" op Canvas vanavond.

Vlaams Belang heeft in het Europees parlement heel bewust geen fractie gevormd met Gouden Dageraad, zei Annemans vandaag. "Ik betreur dus heel erg dat Filip zomaar naar die partij is gegaan, we hebben niets met hen te maken want je kan er niet mee onder de mensen komen."

De parlementsleden, die overigens niet kwijt willen waar de financiering voor hun reis vandaan kwam, gaan nu in beroep tegen de beslissing bij de partijraad. "Ik ben ervan overtuigd dat die mij zal volgen", aldus Van Grieken. In VTM NIEUWS zei de voorzitter eerder op de avond geen bezwaar te maken tegen een lijsttrekkerschap van Dewinter bij de lokale verkiezingen.

Gerolf Annemans
belga Gerolf Annemans