Ex-topman Riziv trekt aan alarmbel: "Model sociale zekerheid is onhoudbaar"

Twitter
Ri De Ridder is door de raad van bestuur van Dokters van de Wereld verkozen tot nieuwe voorzitter voor de komende drie jaar. De Ridder stond als directeur-generaal 12 jaar aan het hoofd van het Belgische Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv). De nieuwe voorzitter wil werk maken van een vereenvoudiging van het Belgische zorgsysteem. Ook vindt hij het huidige geneesmiddelenbeleid niet langer houdbaar. 

"Dit jaar werd het budget voor de geneesmiddelen alleen al met 300 miljoen euro overschreden", zegt De Ridder. " Binnenkort zal onze sociale zekerheid dat niet meer kunnen dragen en zullen we gedwongen worden te besparen op andere pijlers van onze gezondheidszorg, ten koste van de toegang tot zorg voor de gewone Belg."

Recht op zorg voor iedereen

"Wat mij aanspreekt bij Dokters van de Wereld is dat zij vechten voor het recht op zorg voor iedereen, of die nu dakloos, druggebruiker, vluchteling of sans-papiers zijn. We mogen niet evolueren naar een zorgsysteem waarbij alleen de 'gegoede' burgers toegang krijgen tot zorg."

De Ridder startte zijn carrière in 1976 als arts en lag mee aan de basis van de eerste wijkgezondheidscentra in Vlaanderen. Vanaf 1997 ging hij aan de slag als adviseur en adjunct-kabinetschef bij een aantal ministers van Volksgezondheid en Sociale Zaken, om in 2005 directeur-generaal van het Riziv te worden. 

Loopbaan

Voor De Ridder is dit voorzitterschap een logische vervolgstap in zijn loopbaan. "Dokters van de Wereld streeft naar een inclusief zorgsysteem dat toegankelijk is voor iedereen, ook voor wie bijvoorbeeld geen geld, dak of papieren heeft. Het idee dat ook de zwaksten recht hebben op een arts, zou een evidentie moeten zijn maar wordt dat steeds minder", zegt De Ridder. 

Mensenrechtenschendingen 

Dokters van de Wereld ontstond in 1980 uit Artsen Zonder Grenzen/Médecins Sans Frontières. De Franse oprichters van Dokters van de Wereld vonden dat ze naast medische zorg ook mensenrechtenschendingen openbaar moesten maken. Dokters van de Wereld was een pionier in de humanitaire hulp door zijn focus te verbreden naar westerse landen. In 1997 werd ook de Belgische afdeling opgericht. 
125 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Hoeveel % krijgen in België alles gratis dat men daar eens cijfers van geeft.

 • Ian Vandenbossche

  Naast de politici zijn dokters specialisten, tandartsen en producenten van geneesmiddelen de miljarden graaiers en de reden waarom onze gezondheidzorgen onbetaalbaar is geworden.

 • anna Vandenberg

  In een comfortabel zeteltje met een riant inkomen een verwijzend vingertje uitsteken naar mensen die elke dag moeten werken voor veel minder loon en veel minder pensioen krijgen. Dat ze gaan aankloppen bij al de geprivilegieerde met hun jachten en buitenverblijven waar ze zo graag vertoeven. Hoe meer privièges hoe socialer ze praten, hoe minder ze zelf bijdragen.

 • william Masson

  1000 miljard per jaar , daar zitten dus de grootste graaiers.

 • dominique castelein

  hij zal in aanvaring komen met TF,die wil de schepen aan de ketting leggen en die ngo's vogelvrij verklaren,azg op sluiten,en de ridder erbij,ze zullen daar goed zitten