Ex-Sabena-topmannen naar correctionele rechtbank

PHOTO_NEWS
Pierre Godfroid, Patrick Du Bois, Jan Ghyssaert en Gery Daeninck, allen ex-topmannen van de vroegere luchtvaartmaatschappij Sabena, zijn door de Brusselse raadkamer naar de correctionele rechtbank verwezen. Pierre Godfroid is tijdens de zitting onwel geworden en moest in allerijl naar het ziekenhuis worden gebracht.

Het onderzoek naar mogelijke fraude bij Sabena begon in 2001 na een klacht van twee personeelsleden. Na zeven jaar onderzoek stelde onderzoeksrechter Van Espen 36 mensen in verdenking, van wie er een tiental voor de raadkamer werden gedaagd. Een van hen, de voormalige algemeen directeur Paul Reutlinger, is intussen overleden.

Verzekering
Het onderzoek draaide enerzijds rond een systeem van betalingen in het zwart, het zogenaamde "Sabbel"-luik. Sabbel was een offshorefiliaal van Sabena dat officieel instond voor de verzekering van niet-luchtvaartgebonden risico's, zoals de hotels. Naar dit filiaal zouden tussen 1995 en 1999 miljoenen euro's gestort zijn, waarmee vervolgens leden van het directiecomité in het zwart betaald werden. De winst die Sabbel maakte zou daarnaast ook gebruikt zijn om voor de Sabena-directieleden een levensverzekering aan te gaan bij Axa-Luxemburg, een bijkomend voordeel bovenop hun loon.

Het is in het kader van dit luik dat Godfroid, Du Bois, Ghyssaert en Daeninck zijn doorverwezen, terwijl voor KPMG en Pierre Berger de strafvordering verjaard was. Bovendien waren er tegen die twee verdachten ook te weinig bezwaren, oordeelde de raadkamer. Verzekeraar Axa Luxemburg sloot dan weer een minnelijke schikking met het parket waardoor het bedrijf niet meer vervolgd werd.

Airbus
Daarnaast werd onderzoek gevoerd naar de aankoop van 34 Airbus-toestellen in 1997, waarvan Sabena maar de helft nodig had. Over dat onderdeel heeft de raadkamer geoordeeld dat er te weinig bezwaren zijn om onder meer Swissair te laten terechtstaan.

De burgerlijke partijen, ex-Sabena-werknemers, zijn erg tevreden met het oordeel van de raadkamer. "Dit toont aan dat het niet alleen de Zwitsers zijn geweest die Sabena hebben geplunderd, terwijl de Belgen zich zogenaamd als goede huisvaders gedroegen", zegt Riet Vandeputte, advocate van de ex-Sabéniens. "Ook de Belgische kaderleden hebben zich verrijkt ten koste van Sabena.
 
Onwel
Oud-Sabena-topman Pierre Godfroid is onwel geworden bij zijn verschijning voor de Brusselse raadkamer. Er werd in allerijl een ziekenwagen opgeroepen. Die kwam na een klein kwartier ter plaatse. Intussen zou Godfroid wel aan de beterhand zijn. (belga/sg)