Ex-premier Yves Leterme heeft nieuwe topjob bij Chinees bedrijf

Bij de intergouvernementele organisatie Idea verdiende Yves Leterme 14.500 euro per maand. Nu gaat hij aan de slag bij een Chinees kapitaalfonds.
Photo News Bij de intergouvernementele organisatie Idea verdiende Yves Leterme 14.500 euro per maand. Nu gaat hij aan de slag bij een Chinees kapitaalfonds.
Yves Leterme, ex-premier van ons land, heeft een nieuwe job. Hij gaat aan de slag bij de Chinese holding ToJoy, die wereldwijd investeert in Chinese groeibedrijven. Dat maakte het bedrijf bekend. Leterme’s mandaat bij de internationale ngo Idea, waar hij 14.500 euro per maand opstreek, liep ten einde. Hoeveel hij bij de Chinezen gaat verdienen, is niet bekendgemaakt.

Bij ToJoy moet Leterme de internationale expansie van het Chinese kapitaalfonds mee organiseren. Al sinds 1991 helpt het fonds startende technologiebedrijven verder groeien. “In 2016 begon ToJoy met de planning van zijn wereldwijde expansie”, klinkt het. “ToJoy is aanwezig in de VS, Europa, Latijns-Amerika en Azië en heeft kantoren in belangrijke steden zoals Hong Kong, New York, Parijs en Wenen.” 

“ToJoy gaat activiteiten opstarten in West-Europa en ik ga dat mee opvolgen”, zei Leterme in een reactie aan De Standaard. Hij is overigens niet de enige nieuwe bestuurder van de Chinezen. Hij krijgt er het gezelschap van de gewezen Servische president Boris Tadic en van José María Figueres, de voormalige president van Costa Rica. Ook een voormalige topman van Intel en Apple maakt de overstap naar ToJoy.

14.500 euro/maand

Leterme, voormalig CD&V-boegbeeld, lag in ons land al onder vuur omwille van zijn lucratieve verdiensten buiten de politiek. De christendemocratische topper begon na zijn premierschap aan een twee carrière in de bedrijfswereld. 

Eerst was hij een tijd adjunct-topmanager bij de Oeso, de denktank van de rijke landen. Nadien ging hij aan de slag bij de internartionale ngo Idea, met hoofdkantoor in het Zweedse Stockholm. Hoewel hij er 14.500 euro per maand verdiende, liet hij zijn belastingen naar verluidt terugbetalen door zijn werkgever.

Bijverdiensten

Leterme zou naast zijn hoofdjobs nog verschillende bijverdiensten hebben. Zo meldde De Tijd een jaar geleden dat hij toen ook chef was van de financiële waakhond van de Europese voetbalbond UEFA. Hoeveel hij daarmee verdient, is niet duidelijk. Hij zetelt daarnaast ook in de ‘duurzaamheidsraad’ die de Duitse autobouwer Volkswagen in het leven riep na het Dieselgate-schandaal. Daarvoor wordt hij niet betaald, maar krijgt hij wel een onkostenvergoeding. Hij zou ook nog bestuurder zijn bij een Duits kabelbedrijf, en zou in ons land nog een eigen consultancybedrijf hebben.

De Chinese holding mikt op een wereldwijde expansie en rekent daarbij op de hulp van Yves Leterme.
ToJoy Shared Holding Group Co. De Chinese holding mikt op een wereldwijde expansie en rekent daarbij op de hulp van Yves Leterme.104 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ivan Smissen

  Nogal normaal dat de Chinezen hem willen: hij is de doodgraver geweest van de grootste Vlaamse democratische partij, hij heeft België volledig afhankelijk gemaakt van Frankrijk en hij is een expert op Twitter: "Is Henry home? I would like to learn to know you ." Zijn Engels is ook op het niveau van de gemiddelde Chinees...

 • Jos Vandenbergh

  dat is de man die een gezonde en grootste bank van Belgie Fortis,liet failliet gaan wegens een verkeerde aankoop op een slecht moment maar de politieke bank,Dexia, met 100 miljard schulden die overgenomem door de belastingbetalers wel redde??? Veel sukses voor China.

 • Michel de Coorebyter

  Goed gezien! Bij ons is er dank zij links en hun gelijkheidsideaal niet voldoende risicokapitaal meer voor groeibedrijven, waaronder de biotechnologie waar wij wereldwijd op kop staan. Dus gaan de Chinezen dit gat opvullen en dank zij onze zwakheid onze bedrijven en kennis verzilveren in onze plaats.

 • Markos Agios

  Wanneer worden deze fraudeurs eindelijk eens gestraft???

 • Patrick Vandeputte

  Een duivel's zak is nooit gevuld. Graaien blijkt toch wel sterk verslavend te zijn. Eens begonnen kunnen ze niet meer stoppen.