Ex-preformateur Rudy Demotte (PS) voert druk op Open Vld en CD&V op

Rudy Demotte gaf maandag zijn opdracht met Geert Bourgeois terug aan de koning.
Photo News Rudy Demotte gaf maandag zijn opdracht met Geert Bourgeois terug aan de koning.
“Open Vld en CD&V staan voor een maatschappelijke keuze. Zij moeten beslissen of ze het land en zijn evenwichten willen vrijwaren.” Dat heeft Rudy Demotte (PS), tot voor enkele dagen preformateur aan de zijde van Geert Bourgeois (N-VA), gezegd op Bel RTL.

Maandag brachten Demotte en Bourgeois verslag uit over hun opdracht bij koning Filip. Ze vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen. Een dag later werd Paul Magnette aangesteld als informateur.

Demotte vindt dat de voorzitter van de PS de tijd moet krijgen om zijn opdracht tot een goed einde te brengen, zei hij donderdag. “Hij zal onderzoeken of er oplossingen bestaan (voor de huidige blokkering, red.). Het is een moedige en intelligente man, dus ik heb vertrouwen in hem.”

Demotte voert de druk op Open Vld en CD&V intussen op. De politieke keuzes die zij maken lijken cruciaal te zijn in het kader van de regeringsvorming. Zo beschikt niet alleen een paars-gele coalitie (met socialisten, liberalen en N-VA) over een meerderheid in de Kamer, hetzelfde geldt voor paars-groen (socialisten, liberalen en groenen), eventueel aangevuld met CD&V en/of cdH. Officieel wijzen Open Vld en CD&V die piste af. Met de N-VA zouden ze hun coalitiepartner in de Vlaamse regering federaal op de oppositiebanken zien belanden.

Geen splitsing

Ook een bourgondische coalitie is rekenkundig mogelijk, maar zo’n samenwerking tussen socialisten, liberalen en N-VA is volgens Demotte haast onmogelijk op de been te brengen. “De situatie is extreem complex omdat de N-VA ons op het spoor van de splitsing van het land zet.” Volgens de voorzitter van het parlement van de Franse gemeenschap is de PS wel degelijk bereid om over institutionele zaken te praten, “maar alleen als dat niet tot de splitsing (van België) leidt”.

Ondanks alle moeilijkheden blijft Demotte ervan overtuigd dat er met de kaarten zoals ze nu op tafel liggen een regering kan worden gevormd. “Als dat niet zo zou zijn, zouden we het niet proberen.”

Demotte zei nog niet te spreken te zijn over de uithaal van oud-premier Charles Michel (MR) naar de PS en de N-VA, als zouden zij rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de blokkering. “Olie op het vuur”, vindt Demotte.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Op dat grootste begrotingstekort in eurozone (11 miljard) wil de PS er nog eens 8 miljard aan toevoegen ! "We moeten vertrekken vanuit de uitdagingen voor ons land" zegt Magnette dan zonder blozen. Die moet serieus rekenen op de gulle bijdrage van de Vlaamse trado-partijen om zijn kiezersbeloften door het strot van Vlaanderen te duwen.

 • lieve vanderstraeten

  Vorm maar een regering zonder de winnende partijen, het zal niet lang duren, dan terug verkiezingen en zullen jullie het geweten hebben!

 • Gilbert Vermeersch

  Mr DEMOTTE, jullie doen weer eens jullie uiterste best dit land onbestuurbaar te houden, want dat is het. U weet zeer goed dat jullie ondemocratische, onhebbelijke standpunten kunnen leiden tot een splitsing van dit onland. Wel splitsen hoeft niet, enkel (een vorm van) confederatie kan van België samen houden, denk na, stop uw hoogdravende gedoe, stop de jacht op ons belastinggeld voor jullie hangmat systeem in het belang van iedereen. Van een NVA stemmer.

 • pierre De Smet

  Confederalisme leid niet tot de splitsing van het land eerder het instant houden ervan . Het enige wat zou verdwijnen is de geldstroom , en daar meneer Demotte bent u bang van , wetende dat in het verleden de door u genoemde partijen steeds hebben ja gezegd voor de postjes .

 • Marc Baeyens

  Welke taal kan men anders verwachten van een PS'er. Op dat grootste begrotingstekort in eurozone (11 miljard) wil de PS er nog eens 8 miljard aan toevoegen ! "We moeten vertrekken vanuit de uitdagingen voor ons land" zegt Magnette dan zonder blozen. Die moet serieus rekenen op de gulle bijdrage van de Vlaamse trado-partijen om zijn kiezersbeloften door het strot van Vlaanderen te duwen.