Ex-politicus Steve Vanneste aangehouden nadat hij vriendin ziekenhuis in slaat

Incident teveel voor ex-politicus die door zijn fratsen aankijkt tegen veroordeling?

Steve Vanneste tijdens een gemeenteraad, enkele maanden geleden.
Henk Deleu Steve Vanneste tijdens een gemeenteraad, enkele maanden geleden.
Voormalig gemeenteraadslid Steve Vanneste (Vlaams Belang) heeft gisterenmorgen in zijn flat in Marke tijdens een uit de hand gelopen discussie zijn bijna ex-vriendin zwaar toegetakeld. De jonge vrouw ligt in het ziekenhuis. Toen de politie tussenkwam, gedroeg hij zich ook tegen hen bijzonder agressief. De 29-jarige man is aangehouden voor intrafamiliaal geweld. Dat heeft het West-Vlaams parket, afdeling Kortrijk, bevestigd.

Steve Vanneste laat nog maar eens in negatieve zin van zich spreken. De uitbater van het café Sherlock in Ieper arriveerde gisterenmorgen rond zeven uur aan zijn flat in de Rekkemsestraat in Marke. Hij trof er zijn vriendin aan die klaar stond om te gaan werken. Heel snel kwam het tot een zware woordenwisseling, niet in het minst omdat Vanneste onder invloed was. Zijn vriendin moest het ontgelden. De vrouw incasseerde rake klappen van de man die ze binnenkort zou verlaten. Hij sloeg haar verschillende keren in het gezicht. De jonge vrouw liep kneuzingen op over bijna het hele lichaam. 

Op een bepaald moment slaagde ze erin haar zus te bellen. Toen die wat later samen met de politie opdook aan het appartement, probeerde Steve Vanneste ook haar aan te vallen. De politie verhinderde dat maar werd prompt uitgescholden voor het vuil van de straat. Vanneste, die enkele maanden geleden omwille van andere fratsen eerst geweerd werd als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen en nadien ook buiten gegooid werd uit het Vlaams Belang, werd prompt gearresteerd. Gisteravond werd hij in het bijzijn van zijn advocaat ondervraagd door de politie, vandaag gebeurde hetzelfde bij de onderzoeksrechter in Kortrijk. De ex-politicus moest vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen, die besliste om hem verder aan te houden. Volgens bronnen heeft hij gisterenmorgen enkele van de voorwaarden geschonden waaraan hij zich na eerdere incidenten diende te houden.

Geen fraaie voorgeschiedenis

Vanneste kwam de jongste maanden herhaaldelijk in het nieuws met minder fraaie dingen. In augustus ging een filmpje viraal waarin hij de uitbater van een Kortrijkse nachtwinkel het ene racistische verwijt na het andere naar het hoofd slingerde. Op 14 september werd Vanneste in Ieper opgepakt nadat hij ’s morgens in dronken toestand een ongevalletje veroorzaakte. Een zwarte politieman die tussenkwam, werd de huid volgescholden.

Eind oktober verwees de raadkamer in Ieper de cafébaas door naar de correctionele rechtbank voor poging doodslag. Die feiten deden zich eind vorig jaar voor, toen Vanneste na een cafédiscussie in Ieper ’s nachts twee jongemannen achtervolgde, klappen uitdeelde en hen tot drie keer toe probeerde omver te rijden. Steve Vanneste wijt zijn agressieprobleem aan het feit dat hij zware medicatie moet nemen na een val van de trap. De combinatie van die medicatie met alcohol is echter al meer dan eens een cocktail gebleken voor ongecontroleerd agressief gedrag.

Steve Vanneste tijdens een gemeenteraad, enkele maanden geleden. Foto Henk Deleu
Henk Deleu Steve Vanneste tijdens een gemeenteraad, enkele maanden geleden. Foto Henk Deleu28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert DE REU

  Niet goed te praten natuurlijk, wel raar dat de man er direct met fotos en naam en bijnaam wordt vermeld, was het ook zo geweest moest het iemand van een andere partij zijn, ik denk het niet.

 • Albert Boedts

  ik ging/ga nog es graag op mijn lappen ,pintjes geen probleem ,maar sterke drank komt nooit goed , of bleiten ,of agresief steeds wat ,dus laat de eer aan jezelf en drink het niet , lekker pintje en nooit last

 • Leo Peeters

  guido Bervoets zegt: Het is natuurlijk ook geen toeval dat zo iemand bij het Vlaams Belang aan zijn trekken kwam -- Verklaar je nader? Ik ben als VB'er dikwijls onder partijgenoten. Ik zie niet in hoe een vechtjas en geweldenaar in ons midden aan zijn trekken komt, integendeel: gezien onze leden meer dan die van andere partijen geviseerd worden, kunnen we zulke mannen missen als de pest.

 • marijke deruyck

  Iedereen weet dat alcohol en medicijnen niet samengaan. Alcohol alleen is ook niet koosjer als je er te veel van verbruikt. Hoog tijd dus dat hij gewoon voor zichzelf toegeeft dat hij dringend moet veranderen en niet langer de fout bij anderen leggen.

 • Peter Buyck

  Als de combinatie medicatie en alcohol een probleem is, waarom blijf je dan alcohol drinken?