Ex-man van overleden vrouw Bernard Wesphael moet voormalig politicus schadevergoeding

Bernard Wesphael en zijn dochter Saphia.
BELGA Bernard Wesphael en zijn dochter Saphia.
De Waalse ex-politicus Bernard Wesphael krijgt van Konstantions Tzermias, de ex-man van Véronique Pirotton, een symbolische schadevergoeding van 1 euro voor een tergend of roekeloos geding. Dat heeft de burgerlijke kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Luik beslist.

Wesphael reageerde achteraf tevreden. "Dit geeft een immense voldoening. Zowel voor mij, mijn familie als iedereen die mij gesteund heeft, is dit een opluchting. Het was een lange strijd. Ik hoop dat de debatten nu voorgoed afgesloten worden."

De rechtbank nam onder meer in overweging dat Tzermias, die ook de vader is van Pirottons zoon Victor, zich geen burgerlijke partij had gesteld bij het assisenproces tegen Wesphael. De man had echter "wel de mogelijkheid zich burgerlijke partij te stellen", aldus de rechtbank. De ex-politicus werd daarbij vrijgesproken voor doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton. De rechtbank wees er ook op dat de vrijspraak in het assisenproces de procedure onontvankelijk maakt, zowel voor Tzermias als zijn zoon.

"Deze beslissing doet ons deugd, want we beschouwen sinds het begin deze procedure als overduidelijk onrechtmatig", aldus Didier Pire, advocaat van Wesphael na de uitspraak. "Het is een redelijk conventionele beslissing, die we hadden kunnen verwachten", klonk het dan weer bij Séverine Solfrini, advocate van Tzermias en diens zoon. Zij kunnen nog in beroep gaan. Of dat ook gebeurt, is nog niet beslist.

De zoon van het slachtoffer had geprobeerd, samen met zijn vader, een schadevergoeding te verkrijgen en ook antwoorden betreffende de "zorgwekkende elementen" waarvan sprake in het assisenvonnis. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  De advocate kent dus haar procedures niet. De orde van advocaten kan haar dus per direct schrappen wegens bewezen onbekwaamheid.

 • Daniel Bamps

  een politieker die door politieke steun zijn straf ontloopt . Het is niet de enige. Triest Belgie waar de gewone burger voor het miste beboet wordt maar de politiekers in bescherming neemt

 • Frans André Claerboudt

  Doet je nadenken over de neutraliteit en de objectiviteit van de rechtspraak...

 • Frans Peeters

  De wereld op zijn kop met wereldvreemde rechtbanken

 • Eugene Peeters

  Eindelijk eens een uitspraak over een tergend en roekeloos geding! Dit moest men meer doen bij al die zinloze beroepen om pro deo geld te incasseren en uitgeprocedeerde asielzoekers in het land te houden