Ex-man van overleden vrouw Bernard Wesphael moet voormalig politicus schadevergoeding

Bernard Wesphael en zijn dochter Saphia.
BELGA Bernard Wesphael en zijn dochter Saphia.
De Waalse ex-politicus Bernard Wesphael krijgt van Konstantions Tzermias, de ex-man van Véronique Pirotton, een symbolische schadevergoeding van 1 euro voor een tergend of roekeloos geding. Dat heeft de burgerlijke kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Luik beslist.

Wesphael reageerde achteraf tevreden. "Dit geeft een immense voldoening. Zowel voor mij, mijn familie als iedereen die mij gesteund heeft, is dit een opluchting. Het was een lange strijd. Ik hoop dat de debatten nu voorgoed afgesloten worden."

De rechtbank nam onder meer in overweging dat Tzermias, die ook de vader is van Pirottons zoon Victor, zich geen burgerlijke partij had gesteld bij het assisenproces tegen Wesphael. De man had echter "wel de mogelijkheid zich burgerlijke partij te stellen", aldus de rechtbank. De ex-politicus werd daarbij vrijgesproken voor doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton. De rechtbank wees er ook op dat de vrijspraak in het assisenproces de procedure onontvankelijk maakt, zowel voor Tzermias als zijn zoon.

"Deze beslissing doet ons deugd, want we beschouwen sinds het begin deze procedure als overduidelijk onrechtmatig", aldus Didier Pire, advocaat van Wesphael na de uitspraak. "Het is een redelijk conventionele beslissing, die we hadden kunnen verwachten", klonk het dan weer bij Séverine Solfrini, advocate van Tzermias en diens zoon. Zij kunnen nog in beroep gaan. Of dat ook gebeurt, is nog niet beslist.

De zoon van het slachtoffer had geprobeerd, samen met zijn vader, een schadevergoeding te verkrijgen en ook antwoorden betreffende de "zorgwekkende elementen" waarvan sprake in het assisenvonnis. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.