Ex-lid RAW13: "Steekwapens waren onze stijl niet"

Kos
Op het assisenproces over de dodelijke raid van RAW13 hebben enkele oud-leden van de Oostendse hiphopbende hun getuigenis afgelegd. De getuigen benadrukten dat RAW13 in de eerste plaats een muziekgroep was. Bij de knokpartijen werden volgens de ex-leden geen wapens gebruikt.

Tim Van Dyck stapte enkele maanden voor de dodelijke steekpartij in Torhout uit de groep. Toch zat de getuige na de feiten enkele dagen in de cel. "Mijn leven flitste aan mij voorbij toen ik die dag een 9 mm tegen mijn hoofd kreeg. Ze hebben me daar met handboeien in het cachot gegooid, maar ik wist van niks." Voor Van Dyck draaide RAW13 enkel om rapmuziek. "Daar had ik mijn zinnen op gezet, maar ik voelde de energie omdraaien toen Jacky Labaere erbij kwam. Het begon veel meer te draaien om agressie."

Die verklaringen zetten kwaad bloed bij de advocaten van Labaere en bij procureur-generaal Pascale Clauw. Tijdens het onderzoek was Van Dyck immers uitgesproken negatief over Robin Van Bossuyt, terwijl hij over Labaere amper iets te melden had.

Bovendien verklaarde de getuige bij de onderzoeksrechter al dat de vechtpartijen er wel degelijk bijhoorden. "Door onze muziek hadden we veel vijanden in Oostende. We moesten onszelf wel verdedigen. Een mens kan hem toch niet zomaar laten slaan en vernederen? Wij waren straatkinderen, Oostende is een harde stad om op te groeien." Tijdens zijn verhoren beweerde Van Dyck dat de steekpartij een wraakactie moet geweest zijn. "Ze vroegen daarnaar omdat 'wraak' in onze naam staat. Ik ging alles gezegd hebben om daar weg te geraken en mijn vel te redden."

Wij waren straatkinderen, Oostende is een harde stad om op te groeien

Ex-lid Tim Van Dyck

"Robin heeft de groep opgezet"

Volgens Jason Rogiers, een ander ex-lid van RAW13, moet er aan de feiten wel degelijk iets ergs zijn voorafgegaan. "Ze zouden nooit zomaar iemand neersteken. Het was niets voor hen om iemand met wapens aan te vallen. Een vechtpartij was meestal gewoon met de vuisten, messen waren onze stijl niet." Rogiers kende Kevin Derveaux van op school en leerde in Oostende ook Robin Van Bossuyt kennen. "Robin was een coole gast om mee om te gaan, zijn muziek sprak me wel aan. In mijn ogen was er niet echt een structuur, maar het is wel Robin die de groep heeft opgezet."

"RAW13 was een muziekgroep en een vriendengroep, het is geen bende", vertelde ook Tibo Mabundi. "Steekwapens zijn onze stijl niet en zeker niet die van Derveaux. Hij is een beest van zichzelf en te trots om een wapen te gebruiken." De getuige moest wel toegeven dat hij met zijn vrienden regelmatig in vechtpartijen betrokken raakte. "Volgens mij was de vechtpartij in Torhout zeker niet gepland, anders hadden ze mij ook wel gebeld om mee te gaan vechten."

Voorzitter Bart Meganck stelde zich vragen bij de laconieke antwoorden van Mabundi. "Heeft u drugs genomen? Het heeft er toch de schijn van, u ziet er zo futloos uit. Of praat u altijd zo? " Mabundi ontkende dat hij in zijn cel drugs had gebruikt. Ook Jason Rogiers zit momenteel trouwens in de gevangenis voor slagen en verwondingen.

Morgenochtend starten de pleidooien. Eline Delasorte en Filip Van Hende, de advocaten van de moeder van het dodelijk slachtoffer, zullen als eerste aan het woord komen.

Volgens mij was de vechtpartij in Torhout zeker niet gepland, anders hadden ze mij ook wel gebeld om mee te gaan vechten

Ex-lid Tibo Mabundi