Exclusief voor abonnees

Ex-korpschef Antwerpen over de drugsoorlog: “Patrick Janssens is de oorzaak van alle ellende”

Ex-korpschef van de Antwerpse politie Luc Lamine kent de weg uit de drugsoorlog

Luc Lamine was van 1999 tot 2003 korpschef bij de Antwerpse politie: ‘Niemand heeft me de hand gereikt na de Visa-affaire.’
Tim Dirven Luc Lamine was van 1999 tot 2003 korpschef bij de Antwerpse politie: ‘Niemand heeft me de hand gereikt na de Visa-affaire.’
Hoe denkt Luc Lamine (62), de even dwarse als flamboyante ex-korpschef van Antwerpen, over de drugsoorlog? Vanuit het rustige Kapellen, waar hij voor Open Vld in de gemeenteraad zetelt, gooit hij wat bommen en granaten naar het politiebeleid van ’t Stad. “De politie maakt alleen maar vijanden.”

Een interview met Luc Lamine heeft veel weg van een privéconference van een cabaretier. De man wil niet op café afspreken omdat hij bang is voor pottenkijkers of spionnen. De ontmoeting moet bij hem thuis, waar hij – zoals hij zelf zegt – “zichzelf kan zijn”. In het midden van een zin staat hij ineens recht, schopt hij tegen een deur of stampt hij op de grond. “Geert Hoste is een vriend van mij”, roept hij. “Dat merk je wel, niet?” Tig keer herhaalt hij dat hij niet wil polariseren of natrappen, maar evenveel keer blijkt het sterker dan hemzelf. Vanuit de zetel kijken zijn honden – de grootste is een Deense dog van 68 kg – goedkeurend mee.

Toen in Antwerpen Albanese maffialeden elkaar uitmoordden, zei u als korpschef: ze zijn zo vriendelijk om de problemen zelf op te lossen. Gebeurt nu hetzelfde in Antwerpen binnen de drugsmaffia?

Luc Lamine: “Dat was natuurlijk cynisch bedoeld. Op zeker moment is een maffiabaas naast mijn auto komen staan, en haalde hij zijn vinger langs zijn keel. Mijn lijfwacht en secretaris wilde zijn wapen pakken, maar ik heb die maffiabaas een hand gegeven. Ik heb hem gezegd: ‘Als je dat nog een keer doet, ga je mij leren kennen. En mijn bijnaam is Idi Amin (van 1971 tot 1979 dictator in Oeganda. Bijnaam: Slachter van Afrika, red.)’”

Hoe verklaart u de escalatie van geweld die we het afgelopen jaar al hebben gezien? Bewijst die dat de ‘war on drugs’ faalt of slaagt?

“Hét probleem is dat het niet meer duidelijk is wie de macht heeft in de stad. Iedereen maakt daar gebruik van. Niet alleen de criminele wereld, maar ook de economische.”

Bart De Wever (N-VA) heeft de macht laten ontglippen?

“Die man is superintelligent, maar hij heeft bij wijze van spreken 87 petten op. Vroeg of laat moet het daarbinnen eens clashen. Hij kan niet alles weten, hij laat zich voorlichten. Ik kon Leona (Detiège, red.) niks wijsmaken hoor, zij zat op het terrein.”

‘Bart De Wever is een ander mens dan de mens die hij laat zien. Ik denk dat daar heel veel warmte in zit’

Luc Lamine

Wie fluistert hem dan foute zaken in het oor?

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  En BDW is heel enthousiast in z'n voetsporen getreden. En is zelfs nog erger. De leerling is beter dan de leermeester geworden !!!

 • Gino Denil

  De draad van zijn betoog is duidelijk. Met Patrick Janssens heeft hij nog een eitje te pellen. En het staat goed bij de N-VA om hem van alles de schuld te geven. BDW is hyperintelligent. Maar heeft slechte raadgevers. Toch niet verstandig genoeg om de juiste mensen te raadplegen. En Luc Lamine zou dat kunnen oplossen. Want hij weet hoe het moet. De eigen frustraties bot vieren en voor eigen winkel preken noemt dat.

 • Wilfried Vanden Berg

  Als je niet uit eigenbelang in de politiek gaat ,kan je in de politiek niks gaan doen. En zoek je eerlijk werk ,zoals een normaal mens. Bij sommige gaat het reeds zover, dat het van vader op zoon of dochter gaat . Zelfs met voorkeur behandelingen. Dat zegt toch genoeg . Ook voor het volk of, uit eigenbelang ?

 • patrick morel

  Onkunde is aan de macht in dit landje op alle niveau's en dit al 50 jaar lang. Wat je kan telt niet, wie je kent is belangrijk. Hoe kan een landje waar de belastingen en lasten gigantisch hoog zijn zo een berg schulden opbouwen, niet door goed bestuur.

 • alain debels

  De kracht van de verandering heeft niet gewerkt en de frustraties van de visa affaire drijven boven. Janssens is al 6 jaar weg en de drugs kwamen toen nog via Rotterdam. Geen bommen en granaten destijds. De Wever zal nog afdruipen naar het vlaams parlement en het zal dan aan iemand anders schelen.