Ex getuigt over moordenaar van Britta: "Heb me blijkbaar schromelijk in Tijl vergist"

Beschuldigde Tijl Teckmans.
Palix Beschuldigde Tijl Teckmans.
Na alles wat ze intussen over Tijl Teckmans (32) vernomen heeft, heeft zijn ex-vriendin het gevoel dat ze hem eigenlijk nooit echt gekend heeft. "Ik besef nu dat er veel gebeurd is, waar ik nooit iets van geweten heb. Het is alsof ik met een vreemde heb samengewoond. Ik heb me blijkbaar schromelijk in Tijl vergist", verklaarde ze voor het Antwerpse assisenhof, waar haar ex terecht staat voor de doodslag op Britta Cloetens (25).

De vrouw was 17, de beschuldigde 21 toen ze elkaar leerden kennen. Nadat ze was afgestudeerd, trok ze bij Tijl in. "We zijn even uit elkaar geweest toen ik 19 was. Tijl had de zorg voor zijn 10-jarige halfzus op zich genomen, ik werkte net en het werd me gewoon te veel." Ze miste de beschuldigde echter, waarna ze er alles aan deed om de breuk te herstellen. Ze gingen in Duffel wonen en in april 2009 werd hun dochtertje geboren. "Tijl zag zijn dochtertje heel graag. Hij speelde met haar, zette haar in bad en deed eigenlijk alles was een goede papa zou doen."

Luierik
Als de beschuldigde werk had, dan had hij veel energie en was hij heel gedreven. In de periodes dat hij zonder job zat, was hij een luierik. "Als ik 's avonds thuis kwam, had hij niets gedaan. Waarschijnlijk had hij dan wat geblowd of je weet wel." Met dat laatste doelde ze op de honderden voyeuristische filmpjes die er op zijn computer werden aangetroffen. Zelf had ze ooit één van die filmpjes gezien. "Maar hij had er toen een uitleg voor en hij beloofde het te wissen."

Onschuld
De maanden voor de feiten ging het niet meer zo goed tussen hen. Haar gevoelens voor Tijl waren sterk verminderd, maar ze had toen ook al heel wat met hem meegemaakt. Het hof van beroep had hem in 2009 tot achttien maanden cel met uitstel veroordeeld voor drie feiten van aanranding. "Ik was heel blij dat hij geen effectieve straf kreeg, zoals in eerste aanleg. Ik geloofde toen nog heel erg in zijn onschuld."

Biecht
Op 24 april 2011 - daags nadat hij Britta gedood had - vertrokken ze op vakantie naar Egypte en biechtte ze aan hem op dat ze iets had met een man van op haar werk. "Hij sloeg met zijn hand op het balkon en begon te huilen. Al bij al reageerde hij nog vrij kalm." Enkele dagen later betrapte ze hem echter toen hij in dronken toestand met een stuk glas in zijn arm wilde snijden. "Ik heb toen gesmeekt en gejankt als een klein kind om hem te overtuigen van dat niet te doen."

Grootste slachtoffer
Ze verwachtte dat ze het na de vakantie nog uitvoerig over hun relatie zouden hebben, maar ze had eigenlijk al voor zichzelf uitgemaakt dat ze bij hem weg zou gaan. Tot veel gepraat kwam het echter niet, want Tijl werd bij hun terugkeer gearresteerd om de luchthaven van Zaventem. "Ik ben hem vrij snel gaan bezoeken in de gevangenis en ik heb hem toen vlakaf gevraagd of hij het gedaan had. Hij beweerde bij hoog en bij laag dat hij onschuldig was en deed alsof hij het grootste slachtoffer was."

Drieënhalve maand later bekende hij dat hij Britta toch gedood had. "Ik kan het nog altijd niet plaatsen. Ik heb mijn dochter, die nu 6 is, verteld dat papa een meisje pijn heeft gedaan en daarom in de gevangenis zit, maar voor de rest weet ze niets."

"Ik kan het nog altijd niet plaatsen. Ik heb mijn dochter, die nu 6 is, verteld dat papa een meisje pijn heeft gedaan en daarom in de gevangenis zit, maar voor de rest weet ze niets."

Ex van Tijl Teckmans