Ex-directeur Peraïta eist 280.000 euro van Samusocial

Pascale Peraïta eist 280.000 euro ontslagvergoeding.
Photo News Pascale Peraïta eist 280.000 euro ontslagvergoeding.
De gewezen directrice van de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial Pascale Peraïta stapt naar de arbeidsrechter om haar ontslag aan te vechten. Ze eist 280.000 euro ontslagvergoeding voor de duur van haar contract tussen 2001 en 2017, zo schrijven L'Echo en De Tijd.

Peraïta was samen met de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS), van wie ze de rechterhand was, de spil in het Samusocial-schandaal. Beiden moesten vorig jaar ontslag nemen nadat aan het licht was gekomen dat ze zich persoonlijk hadden verrijkt met geld dat voor de daklozen bedoeld was.

De ex-directrice dagvaardt nu zowel de vzw Samusocial als de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (ggc). Dat Brusselse politieke vehikel zou volgens haar bij Samusocial op haar ontslag hebben aangedrongen.

Een speciale onderzoekscommissie van het Brussels Parlement rondde enkele weken geleden haar werkzaamheden over de affaire af. Het rapport eist de teruggave van 110.000 euro zitpenningen die Peraïta en Mayeur onterecht bij Samusocial opstreken.

"Schaamte voorbij"

Op Twitter regent het verontwaardigde politieke reacties. "Hallucinant", tweette Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). Zijn partijcollega Bruno De Lille vulde aan: "Peraïta vindt dat ze nog eens wat aandacht verdient blijkbaar. Hoe zou ze dit verdedigen? Misschien kunnen ze ze opnieuw aannemen maar dan wel om 's nachts op straat de daklozen te helpen. Het schijnt dat dat goed is voor je EQ." 

Ook Brussels sp.a-parlementslid Hannelore Goeman heeft absoluut geen begrip voor de démarche van Peraïta: "Je hebt 'beschamend', 'schaamteloos', 'de schaamte voorbij' en dan is er Pascale Peraïta. Ik hoop dat de #SAMU nu snel een rechtszaak start om haar onwettige zitpenningen terug te eisen #degoutant".

"Peraïta eist 280.000 euro van Samusocial. Robin Hood, maar dan omgekeerd. #letscleanupthiscity", zo tweette N-VA-staatssecretaris Theo Francken.

Samusocial neemt akte van beroep Peraïta en slaat terug

De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial neemt akte van het feit dat Pascale Peraïta haar ontslag om dringende reden aanvecht bij de arbeidsrechtbank. De organisatie zet zelf juridische stappen om 120.000 euro aan zitpenningen terug te vorderen en eist ook een schadevergoeding van in totaal 180.000 euro.

Via hun advocaat Olivier Rijckaert laat Samusocial weten dat het al verschillende stappen heeft ondernomen. "Samusociaal is discreet, maar niet inactief gebleven", stelt meester Rijckaert. In december 2017 heeft de daklozenorganisatie zich al burgerlijke partij gesteld tegen Peraïta en tegen onbekenden met het oog op vergoeding van alle geleden financiële en morele schade die de ex-directrice veroorzaakte. In totaal eist Samusocial 180.000 euro terug van Peraïta, waarvan 120.000 euro voor de zitpenningen. Sinds het schandaal uitbrak, zag de Brusselse daklozenorganisatie het aantal giften met 30 procent dalen.

De dagvaarding van Peraïta bij de arbeidsrechtbank is geen verrassing voor Rijckaert. "Het is een klassieke procedure. De grote meerderheid van mensen die om dringende reden ontslagen werden, tekenen nadien beroep aan bij de arbeidsrechtbank."

De zaak zal op 27 maart voorgesteld worden bij de arbeidsrechtbank. Die velt haar vonnis in principe binnen het jaar, ofwel twee jaar na beroep. 
116 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Jacobs

  Psychopathie in al zijn glorie.

 • Simonne Dedeken

  zelfs de ministers, spoorbazen, en noem maar alle topfuncties bij de overheid, krijgen een ontslagvergoeding, en lichten heel hun leven de burgers op, waarom zou Pascale Peraita niets krijgen ? Het is toch maar normaal dat oplichterij betaald wordt !

 • jean petermans

  aangezien in deze omgeving het motto "ons kent ons" van toepassing is, zal het wel zo zijn dat haar ontslag bewust foutief werd uitgevoerd

 • anna vandenberg

  Ze zal haar gelijk toch krijgen, de mevrouw heeft aan de kansarmen gedacht en dat is voldoende om in de media goed te scoren.

 • Guido Delrio

  Binnenkort in de straten van Brussel daklozen die daarvoor moeten gaan bedelen... Hallo Chantal??...