Ex-collega's én ex-gangster nemen het op voor juwelier die overvaller doodschoot: "Er zullen nog doden vallen"

Heel wat juweliers zijn niet verzekerd tegen gewapende overvallen. "De noodzakelijke veiligheidssystemen om aan een polis te geraken, zijn bijzonder duur", zegt Beroepsvereniging Ars Nobilis.
BELGA Heel wat juweliers zijn niet verzekerd tegen gewapende overvallen. "De noodzakelijke veiligheidssystemen om aan een polis te geraken, zijn bijzonder duur", zegt Beroepsvereniging Ars Nobilis.
"Er zullen nog doden vallen in onze sector, want heel wat juweliers voelen zich in de steek gelaten door justitie en nemen geen verzekering meer." Dat voorspelt Jan Orye (55), voorzitter van de federatie van juwelenhandelaars Ars Nobilis, nadat een juwelier vorig weekend een overvaller doodschoot. Opmerkelijk: ex-gangster Ivo Versluys (63) geeft hem gelijk.

Beroepsvereniging Ars Nobilis pleit, naar aanleiding van de doodgeschoten overvaller in Oostakker, voor een betere samenwerking met de verzekeringssector. "Nu worden er zéér zware eisen gesteld rond allerlei beveiligingstechnieken vooraleer je zelfs maar in aanmerking komt voor een polis. Een erg dure operatie. En dan moet je je nog blijven aanpassen als de verzekeraars hun eisen wijzigen", zegt voorzitter Jan Orye, die zelf ooit het slachtoffer werd van een tigerkidnapping. "Daardoor haken heel wat juweliers af. Als ze dan overvallen worden, moeten ze zelf voor alle kosten opdraaien." In die zin toont de vereniging begrip voor de reactie van de juwelier in Oostakker.

Opmerkelijk: ex-gangster Ivo Versluys neemt het ook op voor de juwelier. "Ik heb zelf drie keer toegeslagen bij een juwelier, maar kwam erachter dat juweliers vaak bewapend waren en zelf zo fel reageerden omdat ze bij een overval vaak maar de helft van de gestolen goederen vergoed kregen van de verzekering en de rest uit eigen zak moesten dekken. Zo pluimde ik onrechtstreeks die mensen, en dat wilde ik eigenlijk niet. Het was de hoofdreden om daarna altijd voor bank- en postkantoren te kiezen die wel 100% verzekerd waren."

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Arthur Houben

  Door telkens aan symptoombestrijding te doen en de oorzaak,crimineel crapuul, ongestraft te laten en zelfs te beschermen onder het mom van mensenrechten,wordt de bevolking een doelwit zonder enige kans op zelfverdediging.Wij worden aangevallen door eigen politiek,dát is wat er gaande is en ze weten het!

 • johan vankeirs

  Justitie is volledig de pedalen kwijt.Niemand zal zich binnenkort nog veilig voelen op straat en zelfs niet meer in hun eigen huis(buiten diegenen die van extra bescherming genieten)

 • Robert DE REU

  @ Fred Vandenplas, Beste Fred dat u geen enkel begrip hebt voor de juwelier is u goed recht, iedereen heeft een vrije mening en gelukkig maar, maar graag had ik ook gelezen dat je ook geen enkel begrip hebt voor de daders dat kwam zo even bij mij op, verder de Beste vrienden hoor Groetjes Robert

 • Fred Vandenplas

  Geen enkel begrip voor de juwelier. Je gaat mij niet wijsmaken dat ze zich niet voor 100% kunnen verzekeren tegen overval. Als ge die Rambo-juweliers laat doen, dan vallen er idd nog doden. En in plaats van met een revolver komt de volgende overvaller met een Kalasjnikov binnen, dan zal het een pak minder zijn. Voor je het weet zit je aan Amerikaanse cijfers van wapengeweld en doden.

 • Dietrich Van Helder

  Iedereen heeft begrip voor de juwelier. Maar wat als hij een onschuldige voorbijganger geraakt zou hebben met een verdwaalde kogel? Dat zou uw kind kunnen zijn. We leven hier niet in het Wilde Westen, Gaan we elke zelfstandige, burger toelaten om in het wilde weg op straat te gaan schieten. In de rug geschoten is en blijft een laffe daad en moet dus gestraft worden. Punt.