Ex-bisschop Vangheluwe dient klacht in tegen man die hem beschuldigt van seksueel misbruik

Voormalig bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe. Op 22 april 2010 bood hij zijn ontslag aan vanwege seksueel misbruik.
RV Voormalig bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe. Op 22 april 2010 bood hij zijn ontslag aan vanwege seksueel misbruik.
Een man die Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge, beschuldigt van seksueel misbruik, wordt morgen door de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) verhoord. Niet als slachtoffer maar als verdachte. Dat meldt Lieve Halsberghe, die zich het lot van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk aantrekt. De ondervraging komt er nadat de oud-bisschop een klacht heeft ingediend wegens laster en eerroof.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Roger Vangheluwe was de 25ste bisschop van Brugge, tussen 1984 en 2010. Op 22 april 2010 bood hij zijn ontslag aan als bisschop omdat hij zich voor en na zijn bisschopswijding schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van een minderjarige neef. Die feiten vormen het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek dat deel is gaan uitmaken van Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de Belgische Kerk.

Het federaal parket was in 2016 van oordeel dat de strafvordering in Operatie Kelk vervallen was door eerdere veroordelingen van een aantal verdachten, het overlijden van andere verdachten, en doordat alle overige feiten verjaard zijn. De Brusselse raadkamer sloot het dossier echter nog niet af omdat er bijkomend onderzoek gevraagd werd door verschillende burgerlijke partijen.

Sindsdien heeft meester Walter Vansteenbrugge nog verschillende bijkomende klachten ingediend tegen Roger Vangheluwe. Vangheluwes advocaat reageerde daarop door klacht in te dienen wegens laster en eerroof. Eén van de beweerde slachtoffers van de oud-bisschop moet zich nu woensdag aandienen bij de Brusselse FGP om verhoord te worden in het onderzoek naar die klachten van Vangheluwe. 
67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ivan Willems

  Waarom is die Vangeluwe zijn rechten niet afgenomen als "bisschop "? Volgens mij heeft die toch sexuele handelingen gedaan! Om nog te zwijgen van zijn pensioen. Mijn solidariteit met de Katholieke kerk is van toen tot nul gedaald. Dat velen de kerk de rug toekeren is zeer begrijpelijk en terecht. Rome is zeker medeplichtig aan dit vuillakkerij.

 • Erwin Vandriessche

  Zo lang de kerk zijn eigen rechtsmiddel hanteert zal ze alles blijven ontkennen of onder de mat vegen. Is al van in het begin van christendom zo! 't Wordt tijd dat die heilige stoel op zijn plaats gezet wordt wat betreft seksueel misbruik! Ze gewoon berechten als iedere dader, als de feiten bewezen zijn.

 • Juliaan Van Reeth

  Volgens Rik Torfs is de zwaarste straf die de H.Stoel kan uitspreken die van de laïcisatie of laïcisering. Op die manier zou van Gheluwe onmiddellijk uit zijn ambt gezet worden met verlies van alle clericale (voor)rechten. Edoch, de vorige en huidige paus hebben dat nog steeds niet gedaan. Waarom? Paus Franciscus is daarmee fors in mijn achting gedaald. En nu kiest Van Gheluwe voor de beste verdediging: de aanval.

 • mieke vermeulen

  Het is nu al genoeg bewezen dat sexueel misbruik binnen de kerk niet strafbaar is , schandalig .

 • Didi Bellens

  Dat is lef hebben. Ik zou mij schamen in zijn plaats.