Ex beschuldigde babymoord 'wist niets van zwangerschap of bevalling'

UNKNOWN
Violetta VDG, de 45-jarige vrouw uit Maldegem die beschuldigd wordt van kindermoord op haar pasgeboren zoontje op 29 maart 2005, liegt als ze zegt dat haar ex-echtgenoot betrokken was bij de feiten. Dat verklaarde de man voor het Gentse hof van assisen. Haar moeder zegt dat de vrouw langer op de hoogte was van haar zwangerschap dan ze tot nu toe beweerde.

Het lijkje van de baby werd op 30 maart 2005 in Maldegem in een vuilniszak gevonden. Uit het onderzoek bleek dat VDG de moeder was van de pasgeborene en dat de vrouw de vuilniszak manipuleerde waarin de baby zat. De vrouw bleef altijd volhouden dat ze zich niets kon herinneren, maar vrijdag bleek dat ze zich onder hypnose toch bewust is geworden van de bevalling. Ze verklaarde dat ze het kind gebaard heeft op het toilet, maar het nooit gezien heeft en dat haar ex zei dat hij alles wel zou 'opkuisen'.

"Eén of twee keer seks per jaar"
Dirk D. ontkent met klem dat hij wist dat zijn vrouw zwanger was. "Ik was altijd weg werken. We sliepen niet meer samen en hadden maar één of twee keer seks meer per jaar. We waren uit elkaar gegroeid en zijn samen gebleven voor de kinderen. Ik heb nooit iets gemerkt van een zwangerschap. Ik ben van de maan naar beneden gestort toen ik het hoorde, ik kon het niet geloven."

De man erkende wel dat hij tegen de moeder van Violetta na haar aanhouding gezegd heeft 'ge moest ne keer weten wat ik op de oprit heb opgekuist'. "Dat was om haar op stang te jagen, omdat mijn schoonmoeder beweerde dat het allemaal mijn fout was. Dat ze op het toilet een kind gekocht heeft en dat ik het opgeruimd zou hebben, dat zijn leugens. Ik heb nooit een baby gezien", zei Dirk D.

VDG kreeg de kans om te reageren op de verklaringen van haar man. "Ik had gehoopt dat hij eindelijk eens de waarheid zou zeggen. Er blijft alleen Dirk en ik over. Ik heb het niet gedaan."

Moeder: "Violetta besefte al langer dat ze zwanger was"
Violetta VDG besefte al voor haar hypnose-sessie dat ze de moeder was van het kindje. Dat verklaarde de moeder van Van de Geuchte voor het hof van assisen. VDG bleef altijd volhouden dat ze zich niets kon herinneren, maar vrijdag bleek dat ze zich tijdens een hypnose-sessie in november vorig jaar toch bewust werd van de bevalling.

De moeder van VDG bleef het voor haar dochter opnemen. "Violetta was een gouden kind, ze deed alles wat je vroeg. Ze was een uitstekende moeder. Van geldproblemen in het gezin had ik geen weet. Ik heb wel gezien hoe Dirk haar geslagen heeft, maar Violetta bleef bij hem voor de kinderen. Haar kinderen zijn haar goden.Zolang ze mij niet zegt dat ze het gedaan heeft, zal ik haar blijven verdedigen."

De vrouw verklaarde dat ze niet wist dat haar dochter zwanger was. "Ik heb nooit gemerkt dat ze verdikt was of onpasselijk. Ik geloof niet dat ze alleen een kind op de wereld gezet heeft, dat gaat niet. Er moet iets gebeurd zijn dat wij niet weten. Ik weet dat ze nu beseft dat het haar kind was. Sinds de geboorte van het kindje van mijn zoon, in juli vorig jaar, heeft ze me al gezegd dat het toch haar kind kon geweest zijn."

Op de opmerking van de voorzitter dat de beschuldigde dus al voor haar hypnose-sessie wist dat ze de moeder was van het kindje, antwoordde haar moeder bevestigend. "Ze besefte het al een beetje. Ik vraag alleen aan de jury dat ze Violetta naar huis laat komen om voor haar kinderen te zorgen." (belga/tw)