Ex-agent Staatsveiligheid verdacht van schending beroepsgeheim

Shutterstock
Het parket van Brussel heeft een opsporingsonderzoek geopend naar Nicolas Ullens de Schooten, een ex-agent van de Staatsveiligheid, wegens schending van het beroepsgeheim.

De voormalige inlichtingenofficier werkte van 2007 tot 2018 bij de Staatsveiligheid. In 2019 beschuldigde hij voormalig vicepremier Didier Reynders van corruptie. Het parket van Brussel seponeerde uiteindelijk het dossier tegen Reynders.

Didier Reynders.
EPA Didier Reynders.

‘Knack’ en ‘Le Soir’ hebben vernomen dat er nu ook een onderzoek loopt naar Ullens de Schooten zelf. Een woordvoerder van het Brussels parket bevestigt dat ook. "Een proces-verbaal is opgesteld. Begin 2020 heeft het parket een opsporingsonderzoek geopend voor schending van beroepsgeheim. Dat onderzoek loopt nog steeds. Er is geen verdenking op dit moment.”

Onduidelijkheid

Het is niet duidelijk waarop het opsporingsonderzoek door het Brusselse parket precies focust. De Staatsveiligheid geeft geen commentaar. Wel laat het Brussels parket nog weten dat de Staatsveiligheid géén klacht heeft ingediend tegen haar ex-werknemer.

De gewezen inlichtingenofficier diende ook een klacht in bij het federaal parket wegens doodsbedreigingen en belaging. In dat kader zijn begin maart huiszoekingen uitgevoerd bij de Staatsveiligheid en het Comité I.

“Alle kanalen gerespecteerd”

In ‘Knack’ en ‘Le Soir’ reageert Ullens de Schooten op het opsporingsonderzoek. "Deze procedure die tegen mij is ingeleid, stemt overeen met alle moeilijkheden die ik heb ondervonden sinds de onthulling van mijn identiteit. Ik heb alle kanalen gerespecteerd om te waarschuwen: eerst mijn hiërarchie bij de Staatsveiligheid, vervolgens het Comité I, dan parlementsleden en tot slot een klacht bij de federale politie en bij justitie. Uiteindelijk heb ik video's op het internet gepubliceerd, die ik volledig uit eigen zak heb gefinancierd.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Geert Bancken

    Geseponeerd? Dus heeft die man dan maar even voor de lol klacht ingediend tegen Reynders?