Ex-advocaat krijgt drie jaar voor afpersen kloosterorde

UNKNOWN
De 59-jarige ex-advocaat Frédien M. heeft in beroep drie jaar cel gekregen voor het afpersen van een kloosterorde uit Berchem. Dat is twee jaar minder dan zijn straf in eerste aanleg. Het hof vond zijn rol ondergeschikt aan die van romazigeuner Milovan P., die vorig jaar vijf jaar cel kreeg, waarvan veertig maanden effectief, en geen beroep aantekende.

De 44-jarige Milovan P. deed zich tegenover De Dochters van Jezus' Heilig Hart voor als een diaken van zijn gemeenschap. Tussen juli 2008 en mei 2009 kwam hij minstens dertig keer geld vragen. De zigeuner beweerde dat hij een fortuin bezat, maar om dat vrij te krijgen moest hij eerst de nodige kosten betalen. Hij kon de kloosterorde met allerlei smoesjes 414.900 euro aftroggelen, alsook juwelen en kerkelijke kostbaarheden, zoals kelken, kronen en een monstrans.
 
Toen moeder-overste wantrouwig werd, verscheen in maart 2009 Frédien M. ten tonele. Hij deed zich als bankdirecteur voor om de verhalen van Milovan P. te bevestigen. De ex-advocaat beweerde dat hij zelf was opgelicht door de zigeuner en zo een schuld van ruim 100.000 euro had. Het hof vond dat geen excuus, maar aanvaardde wel - in tegenstelling tot de eerste rechter - dat hij in mindere mate betrokken was.
 
Het hof sprak zich nog niet uit over de schadevergoeding die de kloosterorde eist. Daarover wordt op 25 april gepleit. (belga/vsv)