EVP-voorzitter Martens reikt socialisten en liberalen de hand

UNKNOWN

De verkiezingszege van de Europese conservatieven en christendemocraten (EVP) heeft als logisch gevolg dat José Manuel Barroso ook de komende vijf jaar de voorzitter van de Europese Commissie moet blijven. Dat heeft EVP-voorzitter Wilfried Martens maandag verklaard. Martens hoopt dat een brede coalitie van socialisten en liberalen Barroso zal ondersteunen.

"De politieke consequentie van deze verkiezingsoverwinning is dat de Europese Volkspartij de voorzitter van de Commissie levert. Bij de voordracht van een kandidaat moeten de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie rekening houden met het resultaat van de verkiezingen", zo stelde Martens vandaag op een persconferentie in het Europees Parlement.

EVP haalt 263 zetels
De Europese verkiezingen hebben de status van de EVP als machtigste fractie in het Europese halfrond versterkt. De partij sleept 263 zetels in de wacht en dikt ondanks het vertrek van de Britten en Tsjechen haar voorsprong op de socialisten nog aan. Centrumlinks moet genoegen nemen met 163 zetels, een verlies van zo'n vijf procent. De liberalen verliezen licht en stranden op 80 zetels. De groenen zijn voorlopig de vierde fractie met 52 zetels.

Het staat zo goed als vast dat de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie binnen een tiental dagen Barroso naar voren zullen schuiven voor een tweede mandaat aan het hoofd van de Europese Commissie. De Portugees geniet bij de leiders ruime steun, ook bij de socialistische en de liberale premiers. Hij moet nadien echter ook een meerderheid in het halfrond achter zich scharen.

Martens wil coalitie met socialisten en liberalen

Aangezien de EVP geen meerderheid heeft, moeten er onderhandelingen worden aangeknoopt waarbij ook andere topfuncties in de Europese instellingen aan bod zullen komen. Martens is voorstander van een entente met socialisten en liberalen. "Doorheen de Europese integratie is er steeds een samenwerking tussen de drie traditionele politieke families geweest. Tegenover de opkomst van populisten en eurosceptici is die samenwerking meer dan ooit nodig", zei hij.

De liberale fractieleider Graham Watson sloot zo'n piste niet uit. "Op basis van de uitslag zou een centrumrechtse alliantie de logische conclusie zijn. Ik verkies een politieke coalitie boven een technische alliantie, maar ik kan niets uitsluiten", zei Watson.

Integendeel, de Brit suggereerde zelfs aan de EVP om genoegen te nemen met de Commissie en het voorzitterschap van het Parlement aan liberalen en socialisten te laten. Watson is kandidaat-parlementsvoorzitter, net als de EVP'ers Jerzy Buzek en Mario Mauro.
De positie van de Europese socialisten is onduidelijk. De socialisten, die reeds voor de stembusgang een verdeelde indruk maakten, likten de wonden na een zware verkiezingsnederlaag en gaven vandaag geen persconferentie in het Europees Parlement.

Ondanks de electorale opdoffer blijft centrumlinks rekenkundig de enige fractie die de EVP zonder deelname van een derde partij aan een meerderheid kan helpen.

Een verbond met socialisten én liberalen zou de christendemocraten en conservatieven echter meer garanties bezorgen. Niet alle socialistische en liberale Europarlementsleden zullen Barroso immers hun stem geven. Vooral in Frankrijk is de weerzin groot. Zowel de PS als MoDem van Francois Bayrou voerden campagne tegen de Portugees. "Het zou niet de eerste keer zijn dat een partij voor de verkiezingen iets anders zegt dan wat ze nadien doet", relativeerde Watson de rebellie binnen de eigen gelederen.

Tories

Buiten een klassieke tripartite zijn er weinig andere opties met drie partijen. Rekenkundig behoort een akkoord tussen de EVP, de liberalen en een nieuwe conservatieve en eurorealistische fractie onder leiding van de Britse Tories tot de mogelijkheden, maar de EVP en de Britse Conservatives zijn na hun scheiding op een confrontatiekoers beland.

De campagne van partijleider David Cameron voor vervroegde verkiezingen en een Brits referendum over het verdrag van Lissabon baart de EVP-leiding grote zorgen.

Cohn-Bendit wil coalitie tegen Barroso

De groene fractieleider Daniël Cohn-Bendit pleit op zijn beurt voor de vorming van een coalitie tegen Barroso. EVP-fractieleider Joseph Daul maakte echter duidelijk dat zijn formatie de Portugees niet zal laten vallen. Ook Watson staat niet te trappelen. "In politiek kan je niets uitsluiten, maar het zou mij verbazen indien er plots een liberale kandidaat zou opduiken. De liberale premiers steunen Barroso", stelde de Brit.

Een zaak staat vast. De komende uren en dagen zal er in de Europese wijk in Brussel en in de Europese hoofdsteden druk onderhandeld worden. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel komen donderdag bijeen. (belga/mvdb)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.