Everzwijnen die dagenlang Lommel teisterden dan toch niet doodgeschoten, maar gevangengenomen

TVL
Een kudde everzwijnen die in de buurt van het centrum van Lommel rondliep, is deze morgen gevangen door het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek. Dat schrijft VRT NWS en is door het Natuurhulpcentrum aan Belga bevestigd.

De voorbije dagen ontving de stad Lommel meldingen van een kudde everzwijnen dicht bij het Lommelse centrum. Na crisisoverleg werd gisteren beslist dat twee jagers de dieren moesten neutraliseren. Uiteindelijk bleek dat niet nodig en konden de dieren vanochtend gevangen worden. "Wij zijn geen voorstander van doodschieten, maar soms kun je niet anders", zei Sil Janssens van het Natuurhulpcentrum.

Grote schepnetten

De dieren konden gevangen worden nadat het Natuurhulpcentrum een oproep van de politie had gekregen. De everzwijnen zaten namelijk ingesloten door hekwerk van de politie en de stad. Dat werd beveiligd met netten, waarna de dieren een voor een met grote schepnetten werden gevangen. "Het was niet zo dat ze rustig waren, want er was nogal wat mankracht nodig, maar alles is vlot verlopen. Alleen het laatste everzwijn viel aan, omdat het dier in paniek was", aldus Janssens. 

Volgens het Natuurhulpcentrum gaat het niet om wilde dieren. "De beesten bleven gewoon zitten en op het gras liggen, dus ze zijn mensen gewoon. Ze zijn niet echt bang van mensen, want een ander dier zou daar zo snel mogelijk weg willen", aldus nog Janssens. "Het zijn halftamme beesten die iemand heeft uitgezet of die ontsnapt zijn. Ze zijn sowieso illegaal, want ze hebben geen oorlabels aan."

En nu?

Alle zeven everzwijnen konden door het Natuurhulpcentrum worden gevangen. Samen met het everzwijn dat woensdag werd afgeschoten, is de volledige groep verwijderd. De toekomst van de dieren ligt echter nog niet vast. "De everzwijnen zitten nu in ons centrum. We gaan bekijken wat er met de dieren mag, moet en kan", aldus nog Janssens.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Roefs

  Waarom hebben onze voorouders deze zo goed als uitgeroeid of op tijd verminderd in aantal net als de wolf de vos enz denk eerst na eerste je met zulke onozelheden start ze zorgen alleen voor overlast

 • Sonia Lockkamper

  wij pakken hun leefwereld af en toch moeten zij vertrekken????????

 • André Gijbels

  Alles slachten en aan voedselbank of instelling geven , gelijk ze in de US en Canada doen, is er is er overlast , afschieten , ooit zei Sil Jansen dat everzwijnen niet gevaarlijk waren, nu zegt hij zelf dat er eentje was die ging aanvallen, everzwijnen zijn gevaarlijke dieren en vallen mensen aan.

 • piet devlieger

  Vlees van everzwijnen is erg lekker.

 • oswald billiet

  Ongelooflijk, ze hebben de jagers niet opgetrommeld om ze af te schieten. Ze kunnen vangen, dat was nu echt jagen.