Exclusief voor abonnees

Euthanasieproces zal ook politieke gevolgen hebben: elke partij verklaart haar standpunt

Frank De Greef na de uitspraak.
Photo News Frank De Greef na de uitspraak.
De euthanasiewet moet onder de loep genomen worden, dat heeft het Tine Nys-proces duidelijk gemaakt. Ook de politiek lijkt wakker gemaakt. Maar hoe dat moet gebeuren, is sterk ideologisch gekleurd. 

Een evaluatie van de euthanasiewetgeving: daar pleiten àlle partijen voor. De ‘hiaten’ moeten weggewerkt worden: dat gaat dan van de samenstelling van de commissie tot de strafmaten voor artsen bij onzorgvuldigheden. Geen enkele strekking is te vinden voor een inperking ervan, ook niet de ethisch-conservatievere krachten. Het politiek en maatschappelijk draagvlak dat euthanasie, sinds de goedkeuring in 2002, verworven heeft, is daarvoor te groot geworden. Maar voor een uitbreiding van de euthanasiewet is niet elke partij gewonnen. Het zijn vooral de ethisch-progressievere partijen zoals Open VLD, sp.a, Groen en PVDA die daarvoor te vinden zijn. Al maken de ethisch-conservatievere partijen CD&V, N-VA en Vlaams Belang duidelijk dat ze open staan voor een debat. Elke partij verklaart haar standpunt. 

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cecarine De Smet

  Ze kunnen nog geen regering vormen, maar hier gaan ze zich mee bemoeien!!! Laat deze dame vredig rusten. Ze heeft hier recht op. De familie heeft al genoeg aangericht!

 • raf peeters

  Vind dat politiek niet te moeien heeft met medische dossiers.Als iemand zoveel pijn heeft moet ie zelf kunnen beslissen zelf te gaan en dat moet ter aller tijde kunnen ,ook bij een voldaan leven zoals Lutgard Simons onlangs gewag van maakte.In Zwitserland zijn ze op dat gebied 100 jaar vooruit,daar kan je het en je draait zelf de kraan open, maw volledig je eigen beslissing.Als vrijwilliger die alleenstaande oudere bezoekt en ook waar kinderen niet meer komen zullen het begroeten

 • Erik De Muynck

  Waar moeien ze zich mee? Dat ze eerst maar een regering vormen en zorgen dat de begroting in evenwicht komt.

 • Christel Smet

  Breng de mensen aub niet op gedachten. Als ex Infrabel bediende moest ik als eerste ter plaatse gaan bij een persoonsongeluk zoals ze dat noemen. Ik ga ook mijn euthanasie papieren eens in orde brengen en op het moment dat het voor mij niet meer hoeft wegens ondraaglijke pijn of dementie mogen ze me ook aan de baxter hangen en laten inslapen.

 • Karel Vanormelingen

  Acw alweer veel aan verdient aan mensen maanden op palliatieve te houden de schijnheiligheid ten top