Euthanasie en palliatieve zorg gaan hand in hand

Leeg bed in een ziekenhuiskamer.
Thinkstock Leeg bed in een ziekenhuiskamer.
Zeven op de tien mensen die in 2013 overleden door euthanasie, kregen ook ondersteuning van een palliatief zorgteam. Dat is meer dan bij mensen die niet door euthanasie stierven maar ook niet plotseling overleden. 

In die groep blijkt maar 42,5 procent van de stervenden palliatieve zorg te hebben genoten aan het levenseinde. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

Opvallende vaststellingen
Het zijn opvallende vaststellingen van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB-UGent). De onderzoekers analyseerden een willekeurig staal van 3.751 sterfgevallen uit 2013. 

Daaruit bleek ook dat palliatieve zorgverleners betrokken waren bij de besluitvorming en/of de uitvoering in bijna zes op tien overlijdens door euthanasie.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Spandel

    Wat ik vreselijk vind, is dat er op de paar jaar dat euthanasie in België toegelaten is, al zoveel euthanasie ( om een of andere 'reden' doden van mensen) gepleegd werd, dat men er al statistieken over kan maken.

  • Roger Wellens

    Palliatieve zorgverleners verdienen het allergrootste respect, het is een meer dan keiharde job.