Europol en Belgisch federaal parket voeren cyberaanval uit op servers IS: “Terreurgroep niet meer actief op het internet”

Shutterstock/AFP
Het Belgisch federaal parket heeft samen met de Europese politiedienst Europol en de Spaanse politie een cyberaanval uitgevoerd op de servers van Amaq, het persbureau van terreurgroep IS. Na de cyberaanval is IS momenteel niet meer actief op het internet. Dat meldde  federaal parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt zonet op een persconferentie.

In 2018 had het federaal parket al een cyberaanval uitgevoerd op Amaq, maar toen waren het persbureau en de getroffen sites en accounts na relatief korte tijd weer actief. “Dat had ons enigszins verrast en daarom hebben we geprobeerd het ditmaal beter te doen”, zei de federaal parketwoordvoerder eerder vandaag. “Dat lijkt ook gelukt. We hebben heel wat accounts kunnen uitschakelen en een reeks websites offline kunnen halen. Ongetwijfeld zullen ze de komende dagen proberen weer de kop op te steken, maar dat zal veel tijd en middelen en geld vragen.”

“Iets belangrijks bereikt”

De operatie die de voorbije dagen plaatsvond, was een soort follow-up-operatie, die uitgevoerd werd in samenwerking met politie- en veiligheidsdiensten van elf EU-lidstaten. “We zijn erin geslaagd iets belangrijks te bereiken”, aldus Van Der Sypt op een persconferentie op het Europol-hoofdkwartier in Den Haag. “Voor zover we weten is IS op dit moment niet meer actief op het internet en het is afwachten of en hoe snel ze weer actief zullen zijn.”

De rol van het medianetwerk van IS is niet te onderschatten, aldus de parketwoordvoerder. “Het is geen nieuws dat IS niet alleen actief was op het slagveld in Syrië en Irak, maar ook een gigantische strijd voerde op het wereldwijde web, onder de vorm van propaganda, gecoördineerd door het IS-medianetwerk. Propaganda die rechtstreeks te linken was aan de radicalisering van Europese onderdanen en foreign terrorist fighters. België is op dat vlak niet gespaard gebleven. Alle aanslagen die op ons grondgebied hebben plaatsgevonden, zijn opgeëist door het IS-medianetwerk.”

Meer dan 26.000 items offline 

Bij de cyberaanval, die plaatsvond tussen afgelopen donderdag en zondag, zijn meer dan 26.000 online-items offline gehaald. Het gaat om heel wat gebruikers-accounts op sociale media maar ook om een groot aantal communicatiekanalen van IS zelf.  “Het onderzoek is nog bezig, dus die cijfers zijn voorlopige resultaten”, zei Patrick Willockx van de federale politie.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Hollevoet

  Dan moet je niet over de chinezen zeuren. En over gerechtskosten evenmin.

 • Patrick Ardenois

  Je moet dat uitschot niet alleen op het slagveld uitroeien maar ook op het internet.

 • raymond van der craen

  Top van onze mannen!

 • Jef Denijs

  Dan kunnen ze de migratie niet meer sturen om hun mannetjes in de juiste landen te plaatsen. Goed werk !

 • Robin Verheyden

  Een prima actie.