Europese primeur voor UZ Leuven: kankerpatiënten twee keer sneller bestraald

UZ Leuven/ Stijn Knapen
De dienst radiotherapie-oncologie van het UZ Leuven neemt vandaag een nieuw bestralingstoestel in gebruik. Halcyon bestraalt een kankerpatiënt twee keer sneller dan de toestellen van de huidige generatie.

"Voor de patiënt is de behandeling comfortabeler geworden", zegt diensthoofd radiotherapie-oncologie prof. dr. Karin Haustermans. De omgeving waarin de bestraling plaatsvindt, is minder beklemmend omdat de apparatuur in een grote ring vervat zit. Het toestel maakt ook minder lawaai."

"Met het nieuwe toestel kunnen we de bestraling zeker twee keer sneller dan voordien uitvoeren. Vooral voor patiënten aan wie we hoge stralingsdosissen toedienen, zorgt dat voor een groot verschil."

UZ Leuven/ Stijn Knapen

Andere methodes hebben niet afgedaan

Toch is het nieuwe toestel niet voor iedereen de beste optie: "Voor sommige patiënten met een meer complex ziektebeeld, gaat de voorkeur nog steeds uit naar de bestaande toestellen. Die hebben allesbehalve afgedaan", zegt Haustermans.

"Ook de veelbesproken protontherapie, waarvoor UZ Leuven momenteel aan een groot centrum bouwt, blijft voor bijvoorbeeld kinderen en patiënten met tumoren dichtbij gevoelige weefsels nog steeds de eerste keuze."

De aankoop van een tweede toestel is gepland voor 2018.

Karin Haustermans
UZ Leuven/ Stijn Knapen Karin Haustermans2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

    Prachtig, Belfius en andere banken zouden ook hier hun ( ons) geld aan besteden . Ook de man die vliegtuigshows wil organiseren en Coucke ( tv vedette ) ook . Mister Gert samson niet vergeten.

  • Jan Brecht

    Prachtig, de Lotto zou beter daar zijn geld insteken in plaats van wielrenners en voetbal