Europese partijvoorzitters klagen in open brief over politieke advertentieregels Facebook

De voorzitters van de grootste Europese politieke partijen klagen in een open brief aan Mark Zuckerberg over een nieuwe regel van Facebook.
REUTERS De voorzitters van de grootste Europese politieke partijen klagen in een open brief aan Mark Zuckerberg over een nieuwe regel van Facebook.
De voorzitters van de grootste Europese politieke partijen hebben vandaag een open brief aan het adres van Facebookbaas Mark Zuckerberg gepubliceerd. Daarin klagen ze over een nieuwe regel van de sociale netwerksite die betaalde politieke advertenties beperkt tot het land waar de adverteerder gevestigd is. Dat heeft volgens de partijen tot gevolg dat ze enkel in België campagne kunnen voeren op Facebook. 

Sinds 15 april gelden op Facebook nieuwe regels over politieke advertenties. Betaalde politieke content wordt enkel nog toegestaan in het land waar de adverteerder gevestigd is. Dat schept een probleem voor Europese politieke partijen, zo klagen de voorzitters in de brief aan Zuckerberg. Ze zijn immers allemaal gevestigd in België en zouden zo via Facebook geen kiezers meer kunnen bereiken in andere lidstaten. 

"Dit is extreem zorgwekkend, vijf weken voor de verkiezingen voor het Europees Parlement", schrijven de vertegenwoordigers van de Europese christendemocratische (EVP), socialistische (PES), liberale (ALDE), conservatieve (ACRE), groene, uiterst linkse en regionalistische (EVA) partijen. Ze vragen Zuckerberg om de maatregel onmiddellijk aan te passen. 

De partijbonzen wijzen erop dat Europese politieke partijen per definitie leden en kiezers over de hele Europese Unie hebben. Met deze regels werpt Facebook de facto obstakels op voor een Europees debat in een Europese democratische ruimte, klagen ze. Tegelijkertijd lijkt de maatregel volgens hen geen negatief effect te hebben op degenen die met steun van derde landen desinformatie verspreiden.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Lauwens

  Zijn wij Belgen weer mooi de sigaar. Wij alleen krijgen die troep.

 • Toran Korshnah

  Ze hebben gelijk. Een Europese partij moet op Europees niveau kunnen werken. Wat mij betreft, weg met de nationale grenzen.Europa, mijn vaderland.

 • Jean-Pierre Robbens

  Waarom.moet FB de regels veranderen voor de politiek? Moeten de heren en dames weer een voorkeursbehandeling krijgen?

 • Heimo Davidts

  In elk land,dus ook op europees niveau zijn het dezelfde idiote partijen met hun leugens. Europa wordt kapotgemaakt door rood,blauw en groen.

 • Jürgen Mouton

  Ze censureren het "plebs" graag, maar nu het henzelf betreft is het kot te klein.