Europese melkproducenten verwerpen expertennota

UNKNOWN

De Europese melkproducentenorganisatie European Coordination Via Campesina (ECVC) verwerpt de aanbevelingen van een Europese expertengroep omdat die volgens ECVC geen perspectieven biedt voor de producenten. "Zonder publieke regulering van de melkproductie en -markt, zal er geen duurzame oplossing zijn voor de melkcrisis", luidt het.
 
De expertengroep formuleerde half juni een nota met structurele aanbevelingen. De experten werden vorig jaar samengebracht, na een hete herfst vol manifestaties van de melkveehouders op de stoep van de Europese instellingen in Brussel.
 
Voorstel
Onder de zeven aanbevelingen vindt ECVC vooral het voorstel tot 'contractualisering' verontrustend. De experten pleiten voor een versterking van formeel uitgeschreven contracten, op voorhand opgesteld, over de levering van melk. Dat is volgens ECVC echter gevaarlijk voor de kleine producenten omdat ze zich in een zwaktepositie bevinden tegenover de melkindustrie. Dat brengt het risico op productieconcentratie met zich mee, luidt het.
 
De prijs van melk is ondertussen van 20 eurocent per liter tijdens de melkcrisis geklommen tot 25-26 eurocent. Volgens ECVC kwam die stijging er niet door een betere regulering maar door de conjunctuur en het verdwijnen van productie.
 
Actie
Samen met de European Milk Board manifesteert ECVC volgende week maandag 12 juli om 11 uur aan het Schumanplein. De organisatoren hopen op 500 tot 1.000 manifestanten. Die dag is er de Europese ministerraad Landbouw waar de expertenconclusies op de agenda staan. Een dag later bespreekt het Europees Parlement de nota. (belga/sam)