Europese leiders buigen zich volgende week in Brussel over brexit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en Charles Michel, sinds 1 december voorzitter van de Europese Raad.
AFP De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en Charles Michel, sinds 1 december voorzitter van de Europese Raad.
De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen volgende week opnieuw samen in Brussel voor een Europese top. Daar buigen ze zich onder meer over de brexit.

Het wordt de eerste onder de vleugels van Charles Michel, die sinds 1 december aan de slag is als voorzitter van de Europese Raad. De top gaat donderdag van start, op vrijdag - een dag na de verkiezingen in Groot-Brittannië - snijden de Europese staatshoofden en regeringsleiders nog maar eens de Britse exit uit de EU aan. 

De leiders beginnen er donderdag rond 15.30 uur aan, en gaan wellicht door tot 's avonds laat. Vrijdag om 10 uur is het dan de beurt aan de leiders van de landen in de Eurozone voor een Eurotop, gevolgd door de brexittop, rond het middaguur. 

Veel hangt af van het resultaat van Boris Johnson bij de Britse verkiezingen, een dag voor de top.
EPA Veel hangt af van het resultaat van Boris Johnson bij de Britse verkiezingen, een dag voor de top.

De EU zou op dat moment al een duidelijk beeld moeten hebben over het resultaat an de Britse verkiezingen. Halen de Conservatieven van premier Boris Johnson een duidelijke meerderheid in het Lagerhuis, dan maakt dat de passage van Johnsons brexitakkoord met de EU alvast een stuk makkelijker. 

Naast de brexit zullen de leiders zich ook buigen over klimaatverandering en het volgende meerjarenbudget, zo blijkt uit de voorlopige agenda. In functie van de actualiteit kunnen ze nog allerhande buitenlandse kwesties bespreken. 

Bekijk ook: Charles Michel is de nieuwe ‘president’ van Europa

Bekijk ook: Brexit uitgesteld naar 31 januari 2020
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • louis van hoeylandt

  van 15.30 tot 22 uur als ze hun maar niet overwerken ....op 6 uur zullen ze zeker heel het probleem opgelost hebben .....dit is toch een groot circus om hun te dikke wedde te verantwoorden ..want die lossen niets op ...die brexit zal zich op termijn wel oplossen

 • Leonarda Van Opbroecke

  Hoeveel uitstoot veroorzaken die hun bijeenkomsten ??

 • Wilfried Vanden Berg

  De drie slimste staan weer op de eerste rij. Hoe politieke onzin in Europa een feit is.

 • Frank Van den Bulck

  Voor de zoveelste keer. Dat wordt weer smikkelen en smakkelen !!!

 • Jules Vermeers

  Weer feest op onze kosten.