Europese Commissie wil “waardig” minimumloon

Nicolas Schmit, EU-commissaris voor Banen en Sociale Rechten
AFP Nicolas Schmit, EU-commissaris voor Banen en Sociale Rechten
Werknemers in de EU moeten met een minimumloon een "waardig bestaan" kunnen leiden. De Europese Commissie gaat de komende zes weken input vragen aan werkgevers en vakbonden om dat voor elkaar te krijgen.

"Werk moet echt lonen en kwaliteit van bestaan garanderen", zei EU-commissaris Nicolas Schmit (Banen en Sociale Rechten) vandaag. "Niemand mag achterblijven." 

Ruim 20 EU-landen kennen al een minimumloon maar dat is soms onder het bestaansminimum. Zes lidstaten hebben geen wettelijke regeling. "Maar we gaan geen minimumloon voor de EU of lidstaten voorschrijven", aldus Schmit.

Ook op het vlak van vaardigheden en onderwijs is volgens hem nog veel te doen. 120 miljoen Europeanen zullen gezien de veranderende economie moeten worden bijgespijkerd om hun baan te behouden of van werkplek te wisselen, aldus Schmit.

De commissie wil dat de EU garanties biedt voor een sociale samenleving. Ze wil de loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten door werkgevers te verplichten transparant te zijn over salarissen. Ook komt er een voorstel voor een herverzekeringsmechanisme waarmee landen in crisis WW-uitkeringen kunnen blijven betalen.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Georges Vande Velde

  Loon is een vergoeding voor werk, doch in die EU commissie wordt er niet gewerkt en toch eigenen ze zich zeer royale lonen toe. Verschil duidelijk ? Kiezen maar burgers ze zullen nog verder hun zakken vullen !

 • Pat Debal

  De werkgevers lopen weg met hoogste winst en de arbeiders krijgen de kleinste winst en moeten er nog meer belastingen erbij betalen

 • Peter Schelfhout

  Die uitleg is nogal onduidelijk en klinkt vooral op "veel woorden maar alweer geen daden". Het probleem van de EU is dat er teveel wordt uitgekeerd aan Banken, CEO's, Politici & andere top ambetanaren, ze kosten de EU meer dan dat de EU kan afdragen aan belastingen. Een woord hiervoor is "crisis".

 • leppens victor

  Ach,moeilijk kan dat niet zijn,neem het minimum loon dat uitbetaald wordt in de eu-kringen voor gelijk welke functie en iedereen,zelfs de vakbonden,worden gek van euforie. mvg.

 • Gerard Braeckmans

  Ook een begrenzing aan maximumlonen. Voetballers en consoorten incluis.