Europese Commissie wil minder proefdieren

UNKNOWN

De Europese Commissie wil met een strengere wetgeving het aantal proeven op dieren in de Europese Unie sterk verlagen. EU-commissaris voor Milieu Stavros Dimas legde vandaag in Brussel een voorstel voor een herziening van de sinds twee decennia geldende EU-richtlijn op dierproeven voor.

Ethische toetsing
De bedoeling is het aantal proefdieren zoveel mogelijk te beperken, deelde de Commissie mee. Proeven op dieren zouden enkel na een ethische toetsing toegestaan worden. Over het algemeen zouden enkel proeven op dieren gedaan mogen worden als er geen alternatief is.

Verbod op mensapen
Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou er voor het eerst in de EU een formeel verbod komen op het gebruik van mensapen voor proeven, aldus Europarlementslid Ivo Belet (CD&V). Het gebruik van zogenaamde niet-menselijke primaten, bijvoorbeeld resusapen, moet volgens het voorstel van de Europese Commissie tot een absoluut minimum beperkt blijven. Alleen op nakomelingen die in gevangenschap zijn gekweekt, mogen proeven worden gedaan en alleen voor onderzoek naar zware fysieke aandoeningen.

Knaagdieren en koudbloedige dieren (vissen, reptielen, ...) maken 90 procent uit van de proefdieren die in de EU gebruikt worden. Muizen (53 pct) en ratten (19 pct) zijn veruit de meest gebruikte soorten, zo staat voorts in de mededeling. (belga/eb)