Europese Commissie vraagt in brief meer uitleg over Belgische begroting

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en premier Charles Michel op de Europese top deze week.
AFP Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en premier Charles Michel op de Europese top deze week.
De Europese Commissie heeft zoals aangekondigd extra vragen bij de ontwerpbegroting 2019 van de federale regering. Ze publiceerde vanavond de brief waarin ze België om meer uitleg vraagt.

De Commissie stelt vast dat de ontwerpbegroting afwijkt van de regels. Zo moet België het structurele tekort jaarlijks met 0,6 procent verminderen, maar ons land doet een inspanning van slechts 0,2 procent. Ook het groeitempo van de uitgaven en de schuldvermindering komen niet overeen met de aanbevelingen.

“We zouden graag meer informatie krijgen over de exacte samenstelling van de structurele inspanning en van de uitgavengroei (...), om te kunnen inschatten hoe een significante afwijking kan worden vermeden van het aanbevolen fiscale traject, zowel in 2019 als over 2018 en 2019 samen”, zo schrijft de Commissie.

België rekent op een flexibiliteitsclausule om zijn ontwerpbegroting goedgekeurd te krijgen. Die laat lichte afwijkingen van het traject toe als er voldoende structurele hervormingen worden doorgevoerd die een positieve impact hebben op langere termijn. De Europese Commissie neemt nota van deze vraag, en zal die onderzoeken.

Gisteren al was de brief van verschillende kanten afgedaan als een formaliteit. Zo zei premier Charles Michel dat het gaat om “een klassieke uitwisseling van brieven tussen een land en de Commissie over onze strategie voor hervormingen en onze budgettaire situatie”, en is er verder niets aan de hand.

Ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei al dat er geen plannen zijn om de Belgische begroting af te wijzen. “De Belgische begroting stelt geen enorm probleem. Zelfs geen groot probleem. We hebben alleen maar enkele bijkomende vragen voor de regering”, zei hij.

De Europese Commissie stuurde gelijkaardige brieven naar Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje. 
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Staat in die brief ook waar we onze elektriciteit vandaan gaan halen of is het weer om het werkvolk uit te zuigen?

 • james vroman

  Italië doet enkel wat Super Mario deed geld bij drukken en uitdelen maar nu aan de bevolking deze keer niet aan de banken en de grootindustrie ..in de hoop dat ze meer gaan consumeren en opdat de ouderen vervangen zouden worden in de jobs ,willen ze de jeugdwerkloosheid aanpakken en verlagen ze de pensioenleeftijd .. ..zo gek klinkt dit niet..

 • james vroman

  de Italianen zitten reeds aan de de bedelstaf...en dit met hun opgelegd programma..die hebben niets te verliezen .

 • Dirk Vregels

  De werkingskost van 5 regeringen met hun parlementen en bijbehorende ambtenaren, gebouwen e.d. is goed voor 9,73 procent van het BBP. Dus om dat jaarlijks structurele tekort met 0,6 procent te verminderen zijn peanuts. Met een beetje politieke moed verminder je met alle gemak 6 procent.

 • Roger Willems

  Geert Noels heeft het bij het rechte eind, nu de economie draait en de rente laag is moet er bespaard worden. Maar nu gaan ze echter languit in hun zetel liggen en kijken ze de andere kant op. Problemen? Uit het oog uit het hart!