Europese Commissie vraagt alle lidstaten informatie over tax rulings

EPA
De Europese Commissie breidt haar onderzoek naar tax rulings uit naar alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Dat heeft ze vandaag aangekondigd. De Commissie wil nagaan of de rulings stroken met de Europese regels over staatssteun.

De Commissie gaat alle lidstaten informatie vragen over hun praktijken op het vlak van tax rulings. Ze verzoekt de regeringen ook om een lijst van alle bedrijven die tussen 2010 en 2013 een ruling hebben gekregen. "We hebben nood aan een volledig beeld van tax rulings in de Europese Unie om na te gaan of en waar de concurrentie op de Europese eenheidsmarkt wordt verstoord door selectieve fiscale voordelen", zo lichtte eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager toe.

De Commissie onderzoekt al een tijdje de fiscale akkoorden die bepaalde lidstaten sluiten met bedrijven. Zo vroeg de Commissie Ierland, Nederland, Luxemburg, Cyprus, Malta, het Verenigd Koninkrijk en België reeds om informatie. Deze zomer werden reeds formele onderzoeken geopend naar rulings in Ierland (Apple), Nederland (Starbucks) en Luxemburg (Fiat Finance and Trade en Amazon). Daarnaast neemt de Commissie ook de belastingregimes voor intellectuele eigendomsrechten (patent boxes, nvdr) in België en negen andere lidstaten onder de loep.

We hebben nood aan een volledig beeld van tax rulings in de Europese Unie om na te gaan of en waar de concurrentie op de Europese eenheidsmarkt wordt verstoord door selectieve fiscale voordelen

Margrethe Vestager, eurocommissaris voor Concurrentie

Transparantie

Commissievoorzitter en voormalig Luxemburg premier Jean-Claude Juncker werd kort na zijn aantreden begin november in verlegenheid gebracht door de publicatie van LuxLeaks, dat een beeld schetste van de omvang van de belastingakkoorden die ondernemingen en rijke families in het Groothertogdom konden bedingen. Sindsdien hamert de Commissie op de nood aan meer transparantie rond tax rulings. Zo presenteert ze begin volgend jaar een voorstel over de automatische utiwisseling van informatie over deze rulings.