Europese Commissie tikt België op de vingers voor slechte luchtkwaliteit

De lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel zijn "niet toereikend om zo spoedig mogelijk aan de wetgeving te voldoen", vreest de Commissie.
Laenen De lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel zijn "niet toereikend om zo spoedig mogelijk aan de wetgeving te voldoen", vreest de Commissie.
België krijgt een schriftelijke aanmaning van de Europese Commissie omdat de luchtkwaliteit niet aan de standaarden voldoet. Dat heeft de Commissie donderdag beslist. Vooral de hoge waarden aan stikstofdioxide in Brussel en Antwerpen zijn de Commissie een doorn in het oog. Een procedure voor het Europees Hof van Justitie dreigt.

België krijgt een schriftelijke aanmaning omdat het Europese wetgeving rond luchtkwaliteit en schone lucht niet volgt. Vooral de luchtkwaliteit in Brussel en Antwerpen zijn problematisch, stelt de Europese Commissie. België heeft “bij voortduring niet voldaan aan de bindende grenswaarden voor stikstofdioxide in het Brussels Gewest” sinds die waarden in 2010 zijn ingevoerd, klinkt het. Ook in Antwerpen overschrijdt de hoeveelheid NO2 de toegestane waarden, “ondanks een latere inwerkingstredingsdatum, namelijk 2015".

De lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel zijn “niet toereikend om zo spoedig mogelijk aan de wetgeving te voldoen”, vreest de Commissie.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is ook kritisch voor de manier waarop de luchtkwaliteit in België wordt gemonitord. Onder meer de locatie van de meetpunten voor stikstofdioxide in Brussel roept vragen op. De stad werd eerder al voor de rechter gedaagd omdat het de meetpunten bewust niet zou installeren op de plekken waar de vervuiling het grootst is.

België krijgt nu twee maanden de tijd om op de aanmaningsbrief te reageren. Zoniet kan de Commissie een met redenen omkleed advies sturen. Dat is de laatste etappe voor een verwijzing naar het Europees Hof van Justitie.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een lidstaat zich voor het EU-Hof moet verantwoorden voor slechte luchtkwaliteit. Afgelopen voorjaar besliste de Commissie nog om Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Hongarije en Roemenië voor de rechter te dagen omdat ze de afgesproken grenswaarden voor vervuiling te lang hebben geschonden.

Tegen ons land liepen al langer inbreukprocedures voor zowel de overschrijding van de norm voor stikstofdioxide als die voor fijnstof. De schriftelijke aanmaning die de Commissie nu verstuurt, is al een “aanvullende aanmaningsbrief”.

Ook Bulgarije en Tsjechië kregen een aanmaning van de Europese Commissie over de luchtkwaliteit.

De Europese grenswaarden voor stikstofdioxide moesten eigenlijk al in 2010 gehaald worden. Die voor fijnstof (PM10) zijn zelfs al sinds 2005 van kracht.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • oswald billiet

  Ik denk dat dit land zowat onderaan bungelt voor wat betreft milieubeheer en EU voorschriften. Ze lappen al die opmerkingen gewoon aan de hielen. Deze regering weet dat ze van onze EU verkozenen geen druk hoeven te verwachten. En het omgekeerde is evenzeer waar.

 • GERARD DE PELECIJN

  Ze willen nog meer geld door boetes!

 • patrick morel

  Iedere keer dat dat leger van de EU verhuist van Brussel naar Straatsburg en omgekeerd zorgen ze voor gigantische vervuiling.

 • Benny Winters

  Deze uitspraak komt dus uit de mond van een instelling die al jaren pendelt tussen Brussel en Strasbourg. LOL

 • guido vermeyen

  Met de blauwe luchten deze dagen kun je zien hoe die lijnvliegtuigen hele rasters trekken ....na een tijdje waaien die uit, en krijg je een wit-blauwe lucht...die het zonlicht hinderen om de aarde te bereiken met warmte...dan komt heel dat zootjze witten wolken naar beneden met alle vuiligheid die die vliegers uitstoten.....en dit overal in de wereld..wat gaan" ZE " DAAR aan doen ?