Europese Commissie: “Schort niet-essentiële reizen naar de Europese Unie tijdelijk op”

Beeld ter illustratie.
AFP Beeld ter illustratie.
Europa moet minstens een maand lang de grenzen sluiten voor reizigers van buiten de Europese Unie, tenzij hun trip essentieel is. Dat stelt de Europese Commissie voor in de strijd tegen het coronavirus. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De maatregel past in de strijd tegen de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus. Wellicht zetten de Europese leiders morgen het licht op groen tijdens hun videoconferentie.

Uitzonderingen

Het inreisverbod voor niet-EU-inwoners zou dertig dagen gelden, maar kan worden verlengd. Wie geen EU-burger is, maar al lang in de EU woont, zal wel nog de EU binnen mogen, net als familieleden van EU-burgers, diplomaten en 'essentiële' arbeidskrachten, zoals dokters en verplegers. Ook voor transporteurs is een uitzondering voorzien. "De aanvoer van voedsel en medicijnen, maar ook van alles wat onze bedrijven nodig hebben, moet verzekerd zijn", aldus von der Leyen. Ook grenswerkers krijgen een uitzondering.

Het weigeren van niet-essentiële reizigers van buiten de EU voor dertig dagen moet verdere verspreiding van het virus voorkomen en de “enorme” druk op zorgstelsels verminderen, aldus Von der Leyen. De maatregel kan worden verlengd als dat “noodzakelijk” is.

Goedkeuring lidstaten nodig

Van de 27 EU-landen zijn Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Ierland geen lid van de Schengenzone, waar in principe vrij doorheen kan worden gereisd. De niet-EU-landen Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein horen er wel bij. De Ieren en de Britten vallen buiten de Schengenzone, maar voor hen zullen geen beperkingen gelden voor reizen naar het Europese vasteland, zei Von der Leyen. Deze landen wordt gevraagd het inreisverbod over te nemen.

De maatregel kan pas ingaan na goedkeuring van de lidstaten. EU-president Charles Michel bevestigde dat de leiders van de 27 EU-landen het voorstel dinsdag bespreken. De komende uren krijgen de lidstaten “uitleg” over wat de maatregel inhoudt, zei hij.

Lees ook: Europese Commissie niet opgezet met grenscontroles aan Europese binnengrenzen, maar trekt coördinatie naar zich toe
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nadine Abe

  Er moest eens een van de Europese leiders het virus krijgen of hebben dan zullen alle grenzen wel sluiten .

 • daan aerts

  Oef nu is iedereen gered , de landveraadet kom ter hulp U kunt nu op beide oren slapen.

 • Timothy Marien

  waarom worden de vluchten BINNEN Europa niet opgeschort? Het virus zit al binnen de grenzen, laten we op alle mogelijk manieren vermijden dat het zich steeds opnieuw blijft verspreiden.

 • Paul De Mol

  De besmetting komt niet van buiten. Men zou beter reizen van de EU naar het buitenland verbieden, net als reizen binnen de EU zelf. Maar wie zou verstandige maatregelen verwachten van deze EU?

 • Tom Henri

  Als ze dat nu al eens eerder gedaan hadden. Bij de eerste golf zieken in China. En EU burgers die terug binnen wilden, 2 weken in quarantaine...