Europese Commissie onderzoekt Vlaamse steun voor glasbedrijf Ducatt

AFP
De Europese Commissie lanceert een diepgaand onderzoek naar mogelijk illegale Vlaamse staatssteun voor de Limburgse glasproducent Ducatt. Dat heeft de Commissie aangekondigd.

Ducatt, een bedrijf uit Lommel dat glas produceert voor zonnepanelen, ontving in totaal ruim 40 miljoen euro financiële steun van de Vlaamse openbare investeringsmaatschappijen LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) en PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen). Ze verschaften het in 2010 opgerichte bedrijf onder meer kapitaalverhogingen en aandeelhoudersleningen, waarvan een deel nadien in aandelenkapitaal is omgezet.

In november 2014 diende een concurrent klacht in bij de Commissie. Europa kan overheidsinterventies toestaan indien die plaatsvinden aan voorwaarden waarmee particuliere investeerders ook zouden instemmen, maar volgens de voorlopige conclusie van de Commissie is dat in dit dossier niet het geval.

"LRM en PMV hebben niet alleen meer dan vijf jaar lang zwaar geïnvesteerd in een verliesgevende onderneming, maar ze stemden er ook mee in om sommige leningen om te zetten in kapitaal en andere af te schrijven", zo klinkt het in een persmededeling.

De Commissie besloot daarom een diepgaand onderzoek te beginnen. Ze kan staatssteun enkel door de vingers zien indien er een grondig herstructureringsplan op tafel ligt, waarmee het bedrijf op langere termijn opnieuw levensvatbaar kan worden zonder dat verdere staatssteun nodig is en zonder dat de concurrentie buitensporig wordt verstoord.