Europese Commissie neemt maatregelen voor door droogte getroffen landbouwers

Bollen
De Europese Commissie heeft twee maatregelen genomen om de landbouwers te steunen in hun strijd tegen de droogte. Vandaag meldde de Boerenbond al dat er veel schadegevallen worden gemeld bij onder meer de telers van aardappelen en van fruit.

De landbouwers krijgen een groter percentage vooruitbetaald van hun Europese landbouwsteun. Vanaf midden oktober kunnen ze 70 procent van hun directe betalingen en 85 procent van hun betalingen in het kader van plattelandsontwikkeling krijgen.

Om te kunnen blijven voorzien in voedsel voor de dieren, wordt er een grotere soepelheid aan de dag gelegd voor het landgebruik. De boeren kunnen tijdelijk gronden gebruiken die daarvoor normaal niet bestemd zijn.

De Commissie dringt er bij de lidstaten op aan om de meest actuele informatie over de droogte door te sturen. Daarvoor worden ook Europese satellieten ingezet.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean deprez

  Dit is nog maar een klein voorproefje van wat ons te wachten staat met de klimaat verandering.

 • Kris Cappon

  ,@pascal Devillé, uch diep ploegen verdichting ? Grondwater hoog dan weer laag planten zullen hun plan trekken? Uch hoeveel jaar bodemkunde ,plantkunde heb je achter de rug? Verdiep je eerst eens afslipbaarheid,grondsoort,relatie koolstof inbreng organische stof en waterhuishouding zal je wel toontje lager zingen.

 • Nick Peeters

  nog meer steun geven aan milieuridders dan krijgt landbouw nog meer problemen, je weet toch dat natuurpunt de grootste private grondbezitter van vlaanderen is en ze de meeste landbouwsubsidie binnensleuren

 • pascal devillé

  Grondwaterpeil is op vele plaatsen te laag.Oorzaak is onder andere het landbouwsysteem zelf.Door de monocultuurlandbouw, de verdichting van de grond door diep te ploegen.Ontbossing, verwijderen van hagen en heggen, Recht trekken van beken en rivieren, enz.....Als het grondwaterpeil hoog genoeg is trekken planten hun plan wel ook bij langer droog en warm weer.Ook vlaanderen zit slecht.

 • Walter Corneel

  Weeral geld doe er iets aan in de plaats van altijd met geld te gooien