Europese Commissie geeft Belgische begroting goed rapport

Pierre Moscovici, Europees commissaris voor Financiën.
EPA Pierre Moscovici, Europees commissaris voor Financiën.
De Belgische staatsschuld stijgt in 2015 verder naar 106,8 procent, maar het begrotingstekort zakt onder de 3 procent. Dat zegt de Europese Commissie in haar vooruitzichten. Zo is de kans dat ons land in maart alsnog een sanctie oploopt, een pak kleiner geworden.

De Belgische begrotingscijfers zien er goed uit. Het tekort kwam vorig jaar wel opnieuw boven de 3 procent uit (-3,2 procent), maar zal volgens de Commissie dit jaar zakken tot -2,6 procent en volgend jaar tot -2,4 procent. Dit is te danken aan "consolidatiemaatregelen" op alle niveaus.
        
Het structureel tekort zakt in 2015 naar -2,1 procent (tegenover -2,8 procent in 2014). Die verbetering van het structureel saldo met -0,7 procent ligt in de lijn van wat het Planbureau vorige week reeds bekendmaakte.
        
Volgens de Commissie stijgt de schuld dit jaar naar 106,8 procent bbp. Dat kan belangrijk zijn voor de beoordeling van de Belgische overheidsfinanciën - een rapport dat begin maart volgt, nadat België eind november samen met Frankrijk en Italië een 'tweede zit' kreeg.
        
Concreet zal de Commissie oordelen of België zijn schuldgraad voldoende heeft afgebouwd richting de 60 procent bbp. Als dat niet het geval is, kan ons land opnieuw in de procedure van buitensporig tekort terecht komen. Het 'schuldcriterium' is een van de elementen die bekeken worden. Dat het begrotingstekort onder de drie procent gezakt is, is niet van doorslaggevend belang.

Europese groei

Voor het eerst sinds 2007 zullen alle 28 EU-landen dit jaar positieve economische groeicijfers laten optekenen. Verschillende landen zien hun economie met meer dan 3 procent groeien. De economie van de eurozone zal dit jaar met 1,3 procent groeien, verwacht de Commissie. De hele Europese Unie zal een groei van 1,7 procent laten optekenen. Volgend jaar zou de groei moeten aantrekken tot respectievelijk 1,9 procent en 2,1 procent.

Ondanks de positieve groeicijfers blijft de werkloosheidsgraad in Europa hoog. In 2014 zat 10,2 procent van de Europeanen zonder werk, dit jaar zakt dit cijfer lichtjes tot 9,8 procent. In Griekenland en Spanje, waar de economie in 2015 met 2,5 procent en met 2,3 procent zou groeien, blijft de werkloosheid pieken. Eind dit jaar zal nog steeds een kwart van de Grieken (25%) en meer dan een op de vijf Spanjaarden (22,5%) zonder job zitten.

Eurocommissaris voor Financiën Pierre Moscovici zegt dat de cijfers "een klein beetje beter" zijn dan bij de publicatie van de vorige vooruitzichten, in de herfst van vorig jaar. Met name de lage olieprijzen en de zwakke euro hebben de economie wat zuurstof gegeven. Toch zijn er nog steeds bedreigingen voor de Europese economie, met de geopolitieke risico's en de volatiliteit van de financiële markten als voornaamste factoren.

Met name de lage olieprijzen en de zwakke euro hebben de economie wat zuurstof gegeven