Europees project wil 500 vluchtelingen tewerkstellen in Limburgse zorgsector

 Een job in de zorg vinden als vluchteling, is niet evident. Volgens het traject van 'In de Zorg - Uit de Zorgen' moeten de vluchtelingen goed Nederlands kunnen spreken en een diploma op zak hebben.
Getty Images/Maskot Een job in de zorg vinden als vluchteling, is niet evident. Volgens het traject van 'In de Zorg - Uit de Zorgen' moeten de vluchtelingen goed Nederlands kunnen spreken en een diploma op zak hebben.
Het Euregionaal project 'In de Zorg - Uit de Zorgen' wil 500 vluchtingen begeleiden naar een duurzame job in de zorgsector. De provincie Limburg slaat daarvoor de handen in elkaar met Nederlands-Limburg en Duitsland. Dat meldde de provincie Limburg gisteren op het startevent in Hasselt.

In het project werken acht Belgische, Nederlandse en Duitse organisaties - waaronder zorg-, vluchtelingen- en vakorganisaties - samen aan de instroom van vluchtelingen als arbeidskrachten in de zorgsector. Naast de provincie Limburg stappen ook het Limburgs Platform voor Vluchtelingen, het Internationaal Comité, Familiehulp en het ACV mee in het project. Een belangrijk aspect is de uitwisseling van ervaring en kennis tussen de verschillende partners.

Job cruciaal

"Een job vormt vaak een eerste cruciale stap in het integratieproces van vluchtelingen en versterkt de positieve perceptie van deze mensen", zegt Dirk Van Laethem, projectmanager bij Familiehulp. Een job in de zorg vinden als vluchteling, is echter niet evident. Volgens het traject van 'In de Zorg - Uit de Zorgen' moeten de vluchtelingen goed Nederlands kunnen spreken en een diploma op zak hebben. Dat kunnen ze realiseren door bijvoorbeeld eerst als huishoudhulp bij Familiehulp te werken, om vervolgens met voldoende kennis an de Nederlandse taal een verdere opleiding in de zorg aan te vatten. Zo kunnen de vluchtelingen via stages op een laagdrempelige manier doorgroeien naar een duurzame job.

"Investeren in vaardigheden"

Marianne Thyssen (CD&V), Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, benadrukt dat we moeten investeren in de vaardigheden van vluchtelingen. "Het is noodzakelijk om vluchtelingen zo snel mogelijk op de arbeidsmarkt te integreren, zodat ze ook in de samenleving opgenomen worden", aldus Thyssen. "Dat is gunstig voor zowel de vluchtelingen als onze samenleving: minder zorgen voor migranten met meer migranten in de zorg."

'In de zorg - Uit de zorgen' heeft een projectbudget van bijna 2,2 miljoen euro, waarvan de helft wordt gesubsidieerd door Interreg Euregio Maas-Rijn, een samenwerkingsverband tussen de regio Aken, de provincie Luik, de Duitstalige Gemeenschap, Belgisch Limburg, en Nederlands Zuid- en Midden-Limburg.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC VAN DER VEKEN

  Welke taal moet ik instuderen indien ik binnen +/- 10 jaar in een geldmachine (rusthuis) terechtkom?

 • Greta Van de Vyver

  Denis Stock, een transmigrant discrimineer je niet als je hem geen werk geeft, doe je het wel lap je de wet aan je laars.

 • FRANK WILLEMS

  Vacature moet voor iedereen open staan hé UNIA niet enkel voor vluchtelingen .

 • rik lagrou

  ja er zijn genoeg bejaarden die hulp nodig hebben om te eten of bedden verversen ook voor wassen dan met 1+1 minder zwaar en beetje per beetje taall /!!er zijn die kinderen krijgen en zelfs hier hoge studie gedaan niet willen werken maar wel uitkering en daar zou VDAB + ook verplichten om werk aanvaarden

 • armand mudah

  michael alle objektieve studies wijzen uit dat de migratie geld kost en niets opbrengt , en ze moeten ook nog het werk willen doen