Europees president Van Rompuy doopt nieuwe Belgische azalea

BELGA
Europees president Herman Van Rompuy heeft tijdens de tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling Floriade in het Nederlandse Venlo, een nieuwe, Belgische azalea gedoopt, de Aiko White. Van Rompuy bracht samen met zijn echtgenote Geertrui Windels, die meter werd van de Aiko, een bezoek aan het Belgische paviljoen. Dat maakt het Ilvo bekend, het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek, dat de azalea veredelde.

De Aiko, die bestaat in rood, roze en wit, is bijzonder vanwege zijn gevulde bloem, gelijkend op een roos, en zijn langere bloeiperiode: zes in plaats van vier weken. De Aiko bloeit van half januari tot eind maart, maar kan met een specifieke behandeling al vanaf kerst in bloei gezet worden.

Het is de bedoeling om de Aiko eind dit jaar in grote oplage op de markt te brengen, zegt het Ilvo. Het Ilvo werkte voor de ontwikkeling samen met de 21 Vlaamse azaleatelers van het netwerk Azanova.

De naam Aiko verwijst naar het eerste kind van de Japanse kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako Owada. Aiko wordt met het Japanse karakter voor "liefde" en "kind" geschreven, en betekent "iemand die van anderen houdt". Azalea's komen oorspronkelijk uit Japan.
 

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA